Krok za krokem: rajče, paprika a cuketa jako základ pod maso

Krok za krokem: rajče, paprika a cuketa jako základ pod masoKrok za krokem: rajče, paprika a cuketa jako základ pod maso
29. srpen 2017  Lenka Rutteová   Tipy a rady  821 zobrazení  1081 slov

Rádi připravujete maso na tzv. srbský způsob, tedy tak, že k němu přidáváte rajče a papriku, případně i cuketu? Někdy se k tomu ale neodhodláte, protože zejména příprava rajčat zabere mnoho času? Nechce se vám pokaždé patlat s loupáním rajčat dlabáním cukety? Tak si připravte tento zeleninový základ do zásoby. Ve sklenicích vydrží po zavaření i rok!

Krok první: co si připravit

Reklama

Než začnete, je nutné si obstarat rajčata, papriky, případně i cukety (kupodivu…). Také olej, trošinku soli, velký hrnec a zavařovací skleničky podle toho, do jakých chcete plnit. Pro větší rodinu se vyplatí sedmičkové, pro menší vaření stačí ty o objemu něco přes 400 ml. Můžete použít i šroubovací sklenice, jen zkontrolujte, zda víčka už neprokvétají.

čerstvě natrhanáČerstvě natrhaná

Krok druhý: Začneme paprikou

Připravujeme více druhů zeleniny, proto je nutné začít tou, která potřebuje ke změknutí nejvíce času. A to je paprika. Takže ji omyjeme, vyndáme jádřince a semínka a nakrájíme na drobnější proužky. Když použijeme různobarevné papriky, budeme i výsledný produkt mít barevnější.

Letos se papriky daří - po mizerném začátkuLetos se papriky daří - po mizerném začátku

Do velkého hrnce, ve kterém budeme chvilku převařovat celý zeleninový základ, dáme nejdříve olej. Dáme jej tolik, abychom překryli celé dno, ale jen v tenké vrstvě. Na olej dáme papriku a začneme ji dusit.

Krok třetí: následuje cuketa

Hned po paprice se pustíme do cukety. Tu oloupeme (anebo taky ne), vydlabeme a nakrájíme na proužky anebo menší kostičky. Přidáme k paprice a také dusíme.

k posušené paprice přidáme cuketuK podušené paprice přidáme cuketu

Krok čtvrtý: pustíme se do rajčat

Z rajčat musíme odstranit lůžka (prdelky) a také slupky. Nejlépe několikavteřinovým převařením v kastrůlku. Zejména tornádům stačí opravdu málo, jen několik okamžiků vřelé vody. Pak rajčata z vody vyndáme, oloupeme, vyndáme lůžka a nakrájíme je, můžeme i na větší kousky. Nakonec je přidáme do hrnce k paprikám a cuketám, převaříme asi deset až patnáct minut. Na závěr dáme cirka lžičku soli na 10 litrů produktu.

po přidání rajčat už jen krátce provařímePo přidání rajčat už jen krátce provaříme

Krok pátý: naplníme do sklenic a zavíčkujeme

Sklenice jsme si před plnění samozřejmě připravili – to znamená, že jsou vymyté, víčka jsou vyvařená, nejlépe ve vodě s kapkou saponátu. Do skleniček plníme asi 4 centimetry pod okraj, aby víčka mohla dobře „chytnout“ a také aby nám obsah ze skleniček během zavařování neutíkal. Nakonec zašroubujeme anebo zavíčkujeme.

hotové, dáme do sklenicHotové, dáme do sklenic

Krok šestý: zavaříme

Naplněné skleničky zavařujeme na 85 stupních po dobu cca 25 minut. Pak ze zavařovacího hrnce vyndáme a necháme volně vychladnout. Následující den zkontrolujeme, jak se víčka „chytla“ (jsou prohnutá dovnitř sklenice a při poťukání nehtem vydávají vysoký zvuk). Skleničky, co nedrží (při poklepu víčka duní a ani nejsou vtažená dovnitř), dáme do lednice. Vydrží tu nejméně tři týdny.

zavařenozavařeno

Do základu lze přidat i jakoukoliv další zeleninu, kterou máte rádi. Například fazolky i zelí jsou tu celkem osvědčené. Fantazii se meze nekladou. Použití tohoto zeleninového základu nemusí být jen pod maso. Je výborný i samotný, pouze ohřátý. Vynikající je dodělaný na lečo anebo smíchaný třeba s fazolemi. Když k němu uděláte třeba celozrnná kolínka, rýži nebo třeba bulgur, jáhly, pohanku či quinou, budete mít super rychlý a také zdravý oběd.

Ze základu lze vyrobit o omáčku ke špagetám, stačí mít mixérZe základu lze vyrobit o omáčku ke špagetám, stačí mít mixér

Jestli vaše děti rády baští špagety či kolínka s omáčkou, namixujte obsah sklenice, vzniklou šťávu zahustěte mouku či škrobem, podle chuti přidejte mleté maso připravené na cibulce a dochuťte solí, cukrem, bobkovým listem a skořicí. Anebo nedávejte skořici a bobkový list, ale bylinky na pizzu - oregano, bazalku a tymián, podle typu masa třeba i rozmarýn (ke králíkovi či skopovému). Uvidíte, že výsledek bude, zdravý, neodolatelný - a hlavně rychle hotový!

Odteď bude vaření zase o kousek jednodušší a vaši zahradu si naplno užijete i v zimě a na jaře!

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Komentáře