Sušíme bylinky - listy i květy
15. září 2016 Lenka Rutteová Bylinky 11111 zobrazení 1307 slovZáří je měsícem, kdy máme poslední možnost sklidit bylinky v dobré kvalitě. Ty používáme nejen na přípravu voňavých a lahodných čajů, aromatizovaných vod, ale také k ochucení jídel teplé i studené kuchyně. V neposlední řadě si můžeme připravovat i různá mazání na podporu všeho, co nás jen napadne.
Sběr a sušení průběžné
Některé bylinky sušíme průběžně. Jsou to zejména ty, kterých sbíráme a sušíme květy. Například měsíček, lichořeřišnice, afrikán, maceška, heřmánek a mnohé jiné.
Sběr můžeme opakovat většinou jednou za několik dní, a to podle rychlosti, s jakou rostlina dokáže tvořit další a další květy.
Pokud pěstujeme kvetoucí bylinky takzvaně na divoko, tedy necháme je na daném místě vysemenit a o jarní výsev se již nestaráme, musíme teď myslet na to, že musíme nechat několik květů dozrát a vytvořit semínka, která po jejich dozrání spadnou a vytvoří základ pro generaci příštího roku.
Sběr a sušení opakované
Některé bylinky sušíme během roku dvakrát či třikrát. To se týká trvalek a dvouletek, ze kterých používáme především zelenou část rostliny. Takže například tymián, libeček, máta, meduňka, oregano, rozmarýn, petrželka, listový celekr a spousta jiných.
Tyto bylinky necháme na jaře narůst do plné velikosti a ještě před kvetením nebo počátkem jejich květu je celé seřízneme a dáme sušit. Do srpna či září rostliny krásně obrostou a my zvládneme druhou sklizeň. Například majoránka stihne obrůst během roku vícekrát.
Petrželku a listový celer sklízíme v prvním roce po vysetí během léta, pak s blížícím se podzimem a pak ještě jednou následující rok na jaře, kdy rostliny vykvetou a zahynou. Seřezáváním květního stvolu prodloužíme životnost rostliny třeba i o několik týdnů.
Sběr a sušení jednorázové
Bylinky jednoletky sklidíme jednorázově vytržením. Které? Například saturejku, která skvěle dochutí každou rybu. Vzhledem k tomu, že saturejka má jednoletý životní cyklus a používáme z ní převážně nať, není jiná varianta sklizně asi ani možná.
Saturejka začíná kvést během srpna, ve vyšších oblastech až v září. Rostliny vytrháme, ostřiháme jim kořeny a dáme sušit. Vždy v záhoně ponecháme jednu silnou rostlinu, aby vysemenila. Tím máme na příští rok o novou úrodu postaráno.
Zásady pro sušení bylinek
Ať sušíme jakoukoliv bylinku, měli bychom dodržet základní zásady jejich sušení. Tedy sušit na suchém místě s přístupem čerstvého vzduchu. Na prodyšné podložce, například papír nebo síto na sušení, poprípadě zavěšené ve vzduchu.
Lze pořídit i plastové podložky na sušení bylinek, do kterých bylinky zastrkáme a necháme uschnout.
Sušit musíme vždy na takovém místě, kde k bylinkám nemůže slunce. Proč? Protože sluníčko nám bylinky takzvaně vyšisuje a zbaví je některých pro nás žádoucích vlastností.
Pokud používáme k sušení bylinek sušičku, nastavíme vždy ten nejnižší stupeň teploty. Sušička je příjemná věc, nicméně vzhledem ke své nízké kapacitě a poměrně drahému provozu je vhodná spíše do bytů, kde nebývá množnost přirozeného sušení bylin.
Inspirací, jak doma dobře využít bylinky, je na internetu nepřeberné množství. Stačí hledat a zkoušet ;-)
Uskladnění je také důležité
Usušené bylinky uskladníme třeba ve sklenicích nebo pytlících, ať už papírových nebo látkových. Bylinky v pytlících vždy dáváme na suché a větrané místo. Bylinky ve sklenicích snesou umístění například i nad kuchyňskou linkou či přímo nad sporákem.
Zdroje fotografií: archiv autorky
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.