Voňavé bylinky vypěstuje i zahradník začátečník. A stačí k tomu balkon nebo květináč.
18. duben 2016 Lenka Rutteová Bylinky 8789 zobrazení 1260 slovBylinky jsou kouzelnými rostlinami, které dodají každému jídlu a nejednomu pití šmrnc. Mnohé hospodyňky jim v kuchyni dávají výsadní postavení. Jak na to, abychom si tyto krásné a aromatické rostlinky vypěstovali sami? Složité to není.
Nenáročnost bylinek
Bylinky jsou většinou rostlinami pocházejícími ze středomoří, kde rostou na skalách a jiných nehostinných místech. Proto jsou nenáročné nejen na zálivku, ale především na živiny. Mnohým z nich dokonce příliš velká dávka živin škodí – nezásobují pak samy sebe dostatečným množstvím aromatických látek. Jenže právě aromatické látky jsou to, co si na bylinkách v kuchyni ceníme nejvíce.
Které můžeme pěstovat?
Druhů bylinek, které můžeme pěstovat doma, na balkoně či na zahradě, je ohromné množství. V českých kuchyních většinou nacházejí využití:
- tymián
- bazalka
- oregano
- saturejka
- estragon
- majoránka
- petrželka
- listový celer
- kerblík
- koriandr
- levandule
- řeřicha
- lichořeřišnice
- rozmarýn
- máta
- meduňka
- šalvěj
Některé kuchařinky a kuchaři využívají i mnohé další bylinky, je jich opravdu nespočet.
Výsev
Většinu bylinek je vhodné si na jaře doma předpěstovat, a by je květnoví mrazíci nesklidili za nás. Semínka jsou neskutečně drobounká, proto je vyséváme výhradně do substrátu. Perlitem by propadla a nemohla dobře vzejít.
Do nádobky s odtokem si přichystáme výsevní substrát a dobře ho prolijeme. Na povrch rozsypeme semínka tak, aby byla co nejvíce rozptýlena (pro budoucí přepichování). Pokud sejeme více druhů do jedné nádobky, raději si označíme, kam jsme co umístili (zkušenější to zvládnou i bez značek).
Semínka zasypeme tenkou vrstvičkou substrátu a ten navlhčíme střičkou. Nádobu překryjeme fólií nebo sklem a umístíme na teplé místo.
Výsev dle potřeby vlhčíme.
Přepichování
Až mají rostlinky alespoň několik pravých lístků, přepícháme je, rovnou do samostatných nádobek. Pod každou umístíme jednu kuličku NPK – pro začátek.
Výsadba
Všechny bylinky jsou vhodné k pěstování v záhoně i na balkoně. Doma za oknem to ale některé nezvládnou. Naopak třeba bazalka vyžaduje pěstování výhradně za oknem, venku ji totiž velmi ráda napadá mšice. Nicméně tam, kde je výskyt mšic minimální, lze bazalku pěstovat i na balkoně.
Dalšími rostlinkami, které nerady domů za okno, jsou máta, meduňka a šalvěj. I když šalvěj má více podob, keříkovou i bylinnou. Ta bylinná to v interiéru zvládne. Balkonové pěstování tyto voňavé rostliny ustojí s přehledem.
Bylinky vysazujeme na záhoně nebo do velkých nádob do sponu podle instrucí na obalu semínek. Pokud vysazujeme do jednotlivých nádob, nemusíme spon nijak řešit. Nádobky můžeme kdykoliv posouvat podle toho, jaks se nám budou bylinky rozrůstat.
Výsadba není nijak komplikovaná, jen rostlinku umístíme do zeminy, přihrneme a přimáčkneme. Pokud sázíme do zeminy sušší, nejdříve si ji prolijeme.
Zálivka
Bylinky z počátku zaléváme dobře, aby zakořenily. Později zálivku omezíme a zaléváme tehdy, když je zemina proschlá nebo když rostlinky očividně mírně povadají. Ale například na tymiánu žízeň příliš nepoznáme, tam se orientujeme raději podle zeminy.
Žíznivou bylinkou je bazalka, spotřebuje vody nejvíc.
Raději nehnojit
U bylinek přihnojování spíše ne než ano. Přeci jen je průběžně konzumujeme. Pokud ale máme pocit, že to rostlina bez další výživy nezvládne, zvolíme organické hnojivo, nejlépe s rohovinou. Přihnojíme poté, co jsme bylinku ostříhali a sklidili si nať do zásoby. Další sklízíme až po delší době.
Sklizeň
U bylinek sklízíme průběžně podle toho, jak je potřebujeme. Bazalku nesmíme nechat vykvést. Květy důsledně vyštipujeme. Po odkvětu bazalka totiž zajde. Trvalky sestříhneme většinou těsně před kvetením nebo během něj. Nať si uschováme do zásoby. Nejaromatičtější jsou rostlinky v poledne, za plného slunce.
Na podzim jednoleté bylinky sklidíme ze záhonku celé. Usušíme nebo zamrazíme. Saturejka se nám vysemení a následující rok naroste sama. Pokud záhony trvalek na podzim překryjeme netkanou bílou textilií, můžeme mít celou zimu přístup k trvalkám či dvouletkám (petrželka) čerstvým.
Bylinky z balkonu schováme před zimou doma nebo na chráněném místě. Pokud nevymrznou, vydrží několik let. Například bazalka i více než tři roky, přestože v přírodě je jednoletkou. Saturejce však sezónu prodloužit nelze, její kvetení asi neovlivníme.
Využití odpadu
Z mnoha bylinek je odpad v podobě stonků, které do pokrmů nevyužíváme. Pokud si je nasušíme, budeme mít z čeho během sezony vyrábět výluh na biologický postřik proti mšici. Zejména, máta, tymián, rozmarýn a saturejka fungují ve skleníku dokonale. Mšicím totiž smrdí.
Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.