Češeme jablka
16. září 2016 Lenka Rutteová Ovoce 7851 zobrazení 1585 slovZdánlivě jednoduchá činnost, na které není co řešit. V podstatě ano, jen si člověk musí osvojit několik postupných kroků. Kterých?
1. Uklidíme si pod nohama
Předtím, než začneme jablka česat, je vhodné posbírat jablka spadaná, ať v nich pak nešlapeme a nestavíme si do nich štafle či žebřík.
2. Přichystáme si košík, háček, případně česáček
Musíme mít jablka do čeho trhat. Rozhodně nejsou moc vhodné plastové kýble – zejména tehdy, když bychom v nich jablka před uložením do sklepa nějakou dobu nechali.
Zacházení s česáčkem není úplně jednoduché. Tedy, utrhnout s ním jablko či hrušku není problém. Ale utrhnout je nepoškozené, trefit ovoce do česáčku a nijak nepotlouct, to už chce trochu cviku.
3. Přichystáme si nádoby na uskladnění
Nádoby pro uskladnění jablek by měly být prodyšné, tedy s mnoha větracími otvory. Plast nevadí. Naopak, plastové přepravky, zejména ty nízké, jsou pro skladování jablek osvědčené.
Dřevěné lísky již tolik ne – jablka leží větší částí na pevném podkladu a hniloby se na nich rozvíjejí rychleji. Navíc se dřevěná líska čistí hůř než plastová přepravka. Dřevěné lísky si necháme raději třeba na ořechy.
Papírové krabice jsou mírně prodyšné. Ale jen ty, které jsou vyrobeny z tenké vrstvy lepenky.
Vždy přichystáme nádob více, protože budeme jablka třídit.
4. Jablka při česání vylupujeme směrem vzhůru
Jablka nikdy neškubeme z větvičky směrem dolů, vodorovně či jakkoliv jinak s použitím násilí!
Jablka jdou snadno česat vyloupnutím nahoru, kdy postupně odlomíme stopku jablka od plodonosné větvičky. Nechce to absolutně žádné použití síly, jen trošičku cviku.
5. Snažíme se zachovat plodonoše
Někdy se stane, že plodonoš se odlomí dříve než stopka jablka. Tomu se snažíme zabránit tím, že češeme oběma rukama. Tedy jednou rukou držíme plodonoš, druhou vylupujeme jablko.
Jestliže jsme ve výšce na žebříku a jsme v takové poloze, že se jednou rukou musíme držet, dáme (kupodivu) přednost naší bezpečnosti před zachováním plodonošů a češeme jednou rukou J
(Není od věci snížit příliš vysoké jabloně tak, abychom si na ně vystačili se štaflemi.)
6. Dvojice češeme zároveň
Jakmile jsou jablka rostená ve dvojicích, případně v trojicích (pokud jsme si je při probírce plodů takto ponechali), měli bychom všechna jablka uchopit zároveň. Tedy dvě jablka očesat najednou. Pokud jsou tři, jednou rukou češeme první jablko, druhou podpíráme zbývající dvě. Proč?
Odpověď je nasnadě: Jakmile odstraníme první jablko, ta další většinou spadnou. Pokud jsme opět ve výšce a můžeme trhat jen jednou rukou, prostě si vybereme to nejpěknější jablko bez červa a utrhneme je jako první. Ta ostatní na větvi buď vydrží, nebo ne.
7. Jablka roztřídíme
Nikdy nedáváme všechna jablka do jedné nádoby. Vždy je roztřídíme.
Jednak podle kvality a jednak podle odrůdy, pokud se jejich konzumace časově liší. Takže například rubíny a rubinoly jistě mohou být v jedné přepravce, ale například šampiony (podzimní jablko) a ontaria (zimní jablko) jistě ne.
Do oddělených přepravek ukládáme jablka zdravá, bez známek poškození.
Do jiných dáváme jablka s červíky, ale jen ta, kde okolí otvoru po červíkovi zaschlo a nejeví známky mokvání či počínající hniloby. Máme vyzkoušeno, že taková jablka vydrží poměrně dlouho.
A do dalších přepravek dáme jablka poškozená, která vyžadují rychlé zpracování. Jaké? Například sušení, zavaření, výrobu klevely, povidel a dalších dobrot. Recepty dodáme.Jablka poškozená našupeme do klasických přepravek, budeme je brzy zpracovávat
Příliš poškozená jablka rovnou vyhazujeme. Zkázu jablek většinou začnou červi, dokončí vosy, sršně, škvoři a jiný hmyz. Přestože jsou na stromech rozmístěny pasti v podobě petlahví s pivem, někteří jedinci si prostě nedají říct…
8. Jak jablka skladujeme?
Jablka je vhodné uskladnit ve sklepě. Pokud možno odděleně od brambor. Ve sklepích hloubených do svahů však přítomnost jablek a brambor v jednom sklepním prostoru absolutně nevadí.
Nejvhodnější pro skladování jablek jsou pravděpodobně nízké přepravky, ve kterých skladujeme jablka v jedné vrstvě. Přepravky můžeme pohodlně a bezpečně stavět na sebe.
Jak už jsme zmínili, můžeme použít i papírové krabice z tenké lepenky. Ale jen takové, které seřízneme na výšku cca poloviny jednoho jablka, čímž bude zachováno větrání. Na jaře krabice zlikvidujeme.
Proč v jedné vrstvě?
Důvodů je několik:
- jablka na sebe navzájem netlačí,
- mohou lépe větrat,
- my o nich máme lepší přehled a můžeme včas odstraňovat jablka napadená hnilobou.
9. Skladovací nádoby vždy podložíme
Nikdy nepokládáme nádobu s jablky přímo na zem. Vždy ji podložíme cihlami, dřevěnými špalíky či čímkoliv jiným, co zdvihne nádobu alespoň pět centimetrů nad zem.
Podklad by měl ze dna přepravky zabírat co nejméně prostoru, proto my například stavíme cihly „na kant“. Viz fotografie. Při použití čtyř cihel je podklad stabilní.
10. Uložením ve sklepě to nekončí
Po uložení jablek ve sklepě musíme sklep důkladně větrat a také pravidelně jablka kontrolovat, abychom včas odstranili napadené kusy a nákaza se zbytečně nešířila dál.
Zdroje fotografií: archiv autorky
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.