Letní řez odplozených peckovin - jak ho provádět a proč je nutný?
21. červenec 2016 Lenka Rutteová Ovoce 18482 zobrazení 743 slovPřestože řez stromů bývá spíše zimní a jarní záležitostí, v létě je potřeba vzít nůžky opět do ruky a prořezat ty peckoviny, které již odplodily. Proč?
Důvody, proč k letnímu řezu přistoupit
Konec července nebo srpen jsou optimálním obdobím pro řez třešní, višní, meruněk, broskví, mirabelek, raných slivoní a dalších peckovin, které již mají odplozeno.
Letní řez těchto peckovin omezí bujení, podpoří tvorbu květních pupenů a díky tomu přinese lepší plodnost v následující sezoně. Dalším důvodem je skutečnost, že letní řez jmenovaných peckovin podporuje tvorbu hojivého závalu po obvodu ran a současně přispívá k lepšímu vyzrávání plodonosných výhonů. Navíc touto dobou nehrozí riziko, že by stromy po něm trpěly klejotokem.
Také letním řezem omezíme potřebu základního řezu na jaře příštího roku.
A hlavně: díky včasnému řezu nenutíme strom živit všechny nové výhony a celé starší výhony. Prosvětlíme korunu. Poskytneme stromu prostor k tomu, aby zesílil výhony, které mu ponecháme. Není už potřeba dodávat, že tím si zvýšíme velikost i kvalitu plodů v následující sezoně.
Základní pravidla letního řezu peckovin
Vyřežeme všechny křižující se a zahušťující větve, také větve poškozené. Starší koruny podle potřeby zmlazujeme a příliš vysoké snižujeme.
Broskvoním zakrátíme dlouhé kosterní větve asi na polovinu. Řez provedeme tak, aby poslední horní pupen byl listový, nikoliv květní – aby po řezu měla větev možnost se prodlužovat. Boční výhony zakrátíme na dvě očka. Díky tomu zesílí a budou schopny vyživit větší a kvalitní plody. Nové dlouhé letorosty v koruně zkrátíme na cca 40 cm. Tím podpoříme jejich zrání a tvorbu květních pupenů.
Višně plodící pouze na jednoletých výhonech, tedy na koncích větví, musíme řezat radikálně - odřežeme odplozené výhony i se starším dřevem až po letošní nové letorosty, vyrostlé co nejblíže k hlavním větvím. Tím se nám podaří držet korunu kompaktnější bez dlouhých vyholených větví (podobně jako u jabloní rubínového typu).
Můžeme řezat i slivoně s plody
Ale pozor, řežeme pouze roční výhony, na kterých plody ještě nejsou.
V žádném případě neřežeme peckoviny v zimním období. Zimní řez totiž podporuje výskyt klejotokové dalších chorob typických pro třešně, meruňky a broskvoně.
Zdroje fotografií: pixabay.com
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.