Pečujeme o drobné ovoce: co dělat s přebytečnými výhony?
16. červen 2016 Lenka Rutteová Ovoce 5778 zobrazení 779 slovKeře a stromky s drobným ovocem jsou touhle dobou většinou přehuštěné mladými, mnohdy slabými výhony. Musíme je teď prostříhat neboli provést tzv. udržovací řez, abychom se v létě dočkali dobré úrody. Jak na to?
Jaký vliv mají přebytečné výhony na budoucí úrodu?
Přebytečné výhony jednak berou rostlině sílu, kterou potřebuje právě pro plody, jednak plodům stíní, což ztěžuje proces zrání, a také znemožňují volné proudění vzduchu okolo plodů, což dost podporuje plísňové infekce.
Vezměme tedy zahradnické nůžky a pojďme stříhat.
Ovocné stromky
Ovocné stromky rybízů, jost a angreštů mívají touto dobou přehuštěnou korunku. Pokud jsme na jaře dobře hnojili startovacím hnojivem, nasadily stromky nejen na plody, ale i na mnoho větviček.
To je pro nás velkou výhodou, protože můžeme lépe tvarovat korunku, máme na výběr z více výhonů.
Odstraníme přednostně ty výhony, které rostou do korunky. Ale i směrem z korunky ven mívá zejména mladý stromek nasazeno příliš mnoho výhonů. Protřídíme je a přednostně odstraníme ty nejslabší.
Někdy se budeme muset rozloučit i s výhony silnými, pokud budou například dva těsně u sebe. Nebo pokud bude silný výhon nevhodně postaven vzhledem k již plodícímu výhonu staršímu. Rozhodování bývá mnohdy těžké, ale odměnou nám bude zdravá a sladká úroda, také delší životnost stromků.
Ovocné keře
Keře s drobným ovocem také vyžadují náš zásah.
Rybízy, borůvky a angrešty bývají přehuštěné přebytečnými výhony. Keř by tolik výhonů živil jen velmi těžce, úroda by do budoucna také nestála za nic, protože vysílený keř nemůže ani dobře plodit.
Proto již touto dobou odstraňujeme výhony, které na rostlinách přebývají. Rybízy, angrešty, josty i borůvky plodí na jednom výhonu několik let, rybízy minimálně šest, borůvky alespoň tři roky.
Keře vyžadují omezený počet výhonů, proto odstraníme ty, které jsou prostě navíc. Ponecháme pouze určitý počet nejsilnějších a nejlépe rostoucích výhonů (nahoru, nikoliv do boku), kterými budeme v budoucnu při zmlazovacím řezu nahrazovat ty výhony, co plodí v současnosti.
Maliníky a ostružiníky budou příští rok plodit na letošních výhonech (na dvouletém dřevě). A těch většinou vyrazí příliš mnoho. Přebytečné odstraníme a ponecháme jen tolik výhonů, kolik budeme příští rok potřebovat. Ostatní vystřihneme, popřípadě vyryjeme nebo vytrhneme – ty, které vyrůstají z kořenů.
Zároveň s udržovacím řezem zvládneme i pletí a kypření půdy.
Zdroje fotografií: archiv autorky
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.