Máme přebytek úrody: 4 tipy, jak zpracovávat ovoce a zeleninu

Máme přebytek úrody: 4 tipy, jak zpracovávat ovoce a zeleninuMáme přebytek úrody: 4 tipy, jak zpracovávat ovoce a zeleninu
23. červenec 2016  Lenka Rutteová   Tipy a rady  8818 zobrazení  1360 slov

Také už se vám stalo, že úroda předčila vaše očekávání? Cukety rostou jak z vody, okurky závodí, který výhon bude dřív ve vedlejším záhonu a mangold jste ořezali již dvakrát a zase je nádherně obrostlý? Nemusíme panikařit, s rozmyslem lze všechnu úrodu zpracovat a využívat po celou zimu a následující jaro.

Kde máme prostor ke skladování

Reklama

Nejdříve si musíme uvědomit, jaké máme k dispozici skladovací prostory. Tedy jak velký a kvalitní je sklep, kolik místa máme v mrazáku a kolik zavařených sklenic se nám vejde do špajzu nebo komory či kamkoliv jinam (a také kolik zavařovacích sklenic a víček vlastně máme). Také budeme potřebovat prostor ke skladování usušené úrody.

Podle našich zjištění se pak rozhodujeme, co uděláme s úrodou. Zda zamrazíme, zavaříme, usušíme, kandujeme nebo jen uložíme ve sklepě. Fajnšmekři zvládají i nakládání syrové zeleniny, zejména zelí.

Zamrazit a zavařit se dá v podstatě asi všechno. Se sušením nebo skladováním ve sklepě už je to o poznání horší.

1. Skladování ve sklepě

Pro krátkodobé skladování ve sklepě se můžeme rozhodnout například u letních jablek, broskví, meruněk, švestek, rybízů, ze zeleniny pak raných brambor, okurků, cuket, paprik, patisonů. Omezenou dobu zde vydrží i hokkaido, lilky, čínské zelí.

Dlouhodobě, tedy přes zimu, skladujeme ve sklepě kořenovou zeleninu, brambory, jablka, zelí. Skladované ovoce i zeleninu pravidelně prohlížíme a odstraňujeme poškozené kusy.

2. Sušení

Sušíme všechny listové záležitosti, tedy bylinky, natě, dokonce i cibuli, pór. Kořenová zelenina nebo rajčata se k sušení také hodí. Ovoce lze sušit asi všechno.

Lichořeřišnici stačí ke schnutí ubrousekLichořeřišnici stačí ke schnutí ubrousek
Zdroj:

 

Pečlivě dosušujeme, aby nám nezačalo nic plesnivět. Skladujeme buď v látkových a papírových pytlících, nebo v uzavíratelných nádobách.

 

Bylinky pred sušením opereme a necháme okapatBylinky pred sušením opereme a necháme okapat

 

3. Mrazení

Drobné měkké ovoce mrazíme tak, že jej nejdříve dáme zamrazit na tácech, aby si zachovalo svůj tvar. Pak teprve je sesypeme do mrazících nádob nebo sáčků.

Maliny mrazíme nejdříve na tácku, zachovají svůj tvarMaliny mrazíme nejdříve na tácku, zachovají svůj tvar

 

Zelenina má před samotným mrazením ráda blanšírování, tedy krátké povaření ve vodě. V mrazáku pak nezešedne, ponechá si čerstvé, svěží barvy.

Přebytky, které budeme mrazit, si můžeme přichystat do podoby, kterou budeme potřebovat pro pozdější vaření. Takže zeleninu si třeba nakrájíme na kostičky či nudličky, dáváme zamrazit hotové směsi - třeba na svíčkovou, nebo oblíbenou kombinaci na zeleninovou polévku.

Smotky z vyjednocené petrželeSmotky z vyjednocené petržele

 

Ovoce můžeme mrazit v podobě uvařených ovocných knedlíků – máme pak založeno na super rychlou přípravu oběda. Nebo je namixujeme a smícháme se smetanou, čímž vytvoříme základ pro cokoliv, třeba na ovocný krém, omáčku nebo jen tak na zimní chuť po dobrém obědě.

 

Namixované jahody se smetanou, z rukou mojí maminkyNamixované jahody se smetanou, z rukou mojí maminky

 

4. Zavařování

Nejpracnější, ale zato nejvšestrannější je zavařování.

Ovoce zavařujeme s cukrem a vodou do formy kompotu, vaříme marmelády, džemy, ovocné omáčky, povidla, klevely. Můžeme je zavařit i bez cukru, jen samotné, se lžící vody - třeba strouhaná jablka – vždy bude nachystáno na rychlý jablkový koláč nebo závin.

Ovocné kompoty k přírodním masůmOvocné kompoty k přírodním masům

 

Zeleninu zavařujeme na slano, bez ochucení nebo na sladko-kyselo. Výtvory použijeme na vaření nebo jako přílohu k jídlu, či k jeho ochucení. Nesmíme zapomenout na zeleninové hořčice, kečupy, chutney a další dobroty.

Pro využití k vaření je výborná zelenina, kterou krátce podusíme na oleji a poté zavaříme. Pak ji jen přidáváme do vaření – pod maso, do rizota, těstovin, zeleninových koláčů a všude, kde si to jen dovedeme představit. Zavařit si můžeme sklenice jednodruhové nebo přichystat osvědčené směsky.

Vlevo kozí roky, vpravo červená paprikaVlevo kozí rohy, vpravo červená paprika

 

Jako doplňky k jídlu jsou vynikající zeleniny ve sladkokyselých nálevech.

Snad nejvšestrannější využití nabízejí rajčata a cukety, ze kterých lze připravit opravdu kde co.

rajčat jsou výborné protlaky jako základ pro rajčatové omáčky, zavařená loupaná rajčata využijeme zejména v italské kuchyni k fazolím nebo těstovinám, rýži. Chutney lze uvařit i z rajčat zelených.

Cukety využijeme pro zeleninový základ pod masa, na cuketové zelí, chutney, pikantní omáčky a další kouzla.

 

Způsobů zpracování zeleniny a ovoce tak, aby nám vydržely co nejdéle, je obrovské množství! Léto sice částečně strávíme u sporáků a zavařovacího hrnce, ale odměnou nám bude naše kvalitní ovoce a zelenina k dispozici po téměř celý rok.

Tekuté dobroty, zleva višňový likér, bezový sirup, likér z černého rybízuTekuté dobroty, zleva višňový likér, bezový sirup, likér z černého rybízu

 

 

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

2.33 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře