Příliš mnoho švestek? Tak je zpracujeme!

Příliš mnoho švestek? Tak je zpracujeme!Příliš mnoho švestek? Tak je zpracujeme!
18. září 2016  Lenka Rutteová   Tipy a rady  32537 zobrazení  2426 slov

Někdo se s tím nemaže a všechny švestky nahází do bečky (sudu) a v zimě nechá vypálit na vynikající a léčivou slivovici (pozor na způsob použití). Kdo tuto možnost nemá nebo nechce využít a slivoně mu zarodily příliš, přesto může švestky dobře zpracovat. Jak?

Nejdříve je očešeme. A ještě před česáním si připravíme terén - tedy posbíráme ty, co už popadaly na zem, ať v nich nešlapeme.

Reklama
Pod slivoněmi bývá většinou plnoPod slivoněmi bývá většinou plno

Zamrazíme

Pokud máme rádi do knedlíků čerstvé švestky, tak si z nich uděláme pár balíčků a zamrazíme. V zimě budou jako najité. Nebo rovnou uvaříme kupu švestkových knedlíků a vychladlé zamrazíme. Pak už budeme jen vyndávat z mrazáku a ohřívat. Neskutečná rychlovka.

Až máme shrabáno, co spadlo, můžeme začít česatAž máme shrabáno, co spadlo, můžeme začít česat

Usušíme

Také jednoduchý a běžný způsob zpracování švestek. Ovšem jen těch, které lze oddělit od pecky, například Karlátek.

Švestky omyjeme, vypeckujeme, dáme do sušičky či na velký plech. Pokud sušíme v troubě, nastavíme ji na cca 50 stupňů, vyznavači raw stravy na ještě méně, maximálně čtyřicet.

Švestky sušíme do stádia, kdy jsou ještě mírně měkké, ale již ne mokré. Prostě tak, aby nemohly začít plesnivět. Po dosušení je necháme zchladnout na pokojovou teplotu, uzavřeme do nádob, nejlépe vzduchotěsných, a máme hotovo.

Švestky sušené uložíme do uzavíratelné nádobyŠvestky sušené uložíme do uzavíratelné nádoby

Jak používáme sušené švestky? Různě.

Můžeme je jen tak žvýkat nebo je přes noc namočit do vody a pak zpracovat jako švestky zavařené. Tedy do koláčů, knedlíků, nákypu, namixujeme na raw marmeládu, přidáme do přesnídávky nebo jen tak sníme, když už jsou měkké. Využijeme na pečení nebo tvorbu nepečených dezertů. Možností je nepřeberné množství, jistě si vzpomenete i na jiné.

Pokud chceme, aby sušené švestky byly měkké rychle, dáme je vařit to trochy vody (a hlídáme, aby nám nevyvřela). Pak spotřebujeme i tu vodu. Pozor na projímavý účinek…

Zavaříme

Někdo švestky zavařuje celé, jiný je půlí a zbavuje pecek, čímž také vytřídí švestky červivé. Ať tak či onak, zavaření je způsob, jak zpracovat i ty švestky, které prostě nejdou od pecky. Například Durancie.

Mimochodem, znáte někdo sladší švestku, než je Durancie?

Loňský kompot s celými švestkamiLoňský kompot s celými švestkami

Pro zavaření švestek používáme nálev s přibližně 300g cukru na litr vody. Zalejeme nálevem tak, aby byly švestky akorát ponořené. Od vrchu sklenice by měly zůstat alespoň 4 centimetry prostoru, ať se má kapalina kam posouvat a kýžený podtlak z čeho vytvořit. Pokud sklenice naplníme příliš, bude šťáva během zavařování unikat ven a víčka se hůře „chytí“.

Česrstvý kompot z půlených švestekČesrstvý kompot z půlených švestek

Švestky lze je zavařit i bez cukru. V tomto případě je lepší použít švestky půlené, namačkat je do sklenic, zalít několika lžícemi vody a zavařit. V obou případech okolo 80 stupňů na cca 25 minut.

Půlené švestky zavařujeme v kterémkoliv stádiu zralosti, švestky celé by měly být mírně nedozrálé.

Jak použijeme zavařené švestky? Stejně jako vodou změklé sušené švestky. Jen ta raw marmeláda už nepůjde udělat.

Uvaříme povidla

Vaření povidel není nijak složité. Ale je poměrně zdlouhavé, protože musíme ze švestek odpařit velkou část vody. Výhodou povidel je skutečnost, že se vaří bez cukru, výsledkem je tedy přírodní produkt s neskutečně dlouhou trvanlivostí.

Jak postupujeme? Kdysi se povidla vařila v kotlích. Dnes použijeme raději nepřilnavý plech při vaření v troubě nebo nepřilnavý kastrol při vaření na sporáku. Ale i v klasickém smalťáku to půjde zvládnout.

Švestky vypeckujeme, podlijeme trochou vody a začneme vařit či péct. Pokud pečeme v troubě, počítáme s jejím zastříkáním, sporák po vaření povidel také nebude úplně čistý. Povidla totiž od určité fáze vyvaření začnou při bublání vystřikovat. Ale s tím si poradíme, hlavně při míchání ochránit ruce, zbytek se umyje.

Poslední loňská sklenice s povidly, letos teprve musíme uvařitPoslední loňská sklenice s povidly, letos teprve musíme uvařit

Pokud máme děrovanou naběračku, nemusíme ani vypeckovávat. Pecky po rozvaření švestek touto naběračkou jednoduše vybereme. Takže zpracujeme i ty, co nejdou od pecky.

Troubu nastavíme tak, aby povidla pomalu vařila. Takže cca 130 stupňů na chycení varu a pak už jen okolo 90, aby se tekutina postupně odpařovala. Doladíme podle nastavení naší trouby, každý termostat je jiný.

Na sporáku dáme pod kastrol plotýnku nebo jiný rozptylovač žáru. Na indukci se přizpůsobíme zkušenostem. Do kastrolu dáme trošku vody, pak švestky a začneme vařit. Pravidelně mícháme, na začátku a na konci vaření je pravděpodobnost připálení největší.

Jakmile mají povidla žádanou konzistenci (o něco řidší než požadovaný výsledek – jakmile vychladnou, ještě trošku ztuhnou), naplníme je ještě horká do sklenic, nejlépe vypláchnutých rumem. Nebo je rumem zalijeme, abychom nebezpečí plesnivění snížili na minimum.

Pokud vaříme povidla zcela bez cukru, musíme je vyvařit více než ta, do kterých cukr dáváme. Cukr, jak známo, mírně konzervuje.

Letos se urodiloLetos se urodilo

Lze najít i recepty na povidla bez míchání, kdy se ke švestkám přidává obyčejný či vinný ocet. U nás to vyzkoušeno nemáme, ale pokud vy ano, napište, prosím, do komentářů, jak vám to šlo.

Uvaříme klevelu

Řídká povidla s trochou cukru – to je švestková klevela. Dost ji používáme do jogurtu nebo litého těsta pro pečení moučníku, či na potření již hotového moučníku. Můžeme s ní polít knedlíky nebo si ji jen tak namazat na chleba s máslem.

Klevela se nevaří tak dlouho jako povidla, ale švestky se nechávají stát naložené do menšího množství cukru, cca 250g na kilo vypeckovaných švestek.

Švestky naložíme rovnou do těch hrnců, ve kterých budeme vařit a přikryté necháme alespoň 24 hodin stát. Poté je vaříme nejdříve prudším plamenem, pak jen na mírném ohni. Nevyvařujeme tolik jako povidla, výsledná konzistence má být řidší.

Švestková klevelaŠvestková klevela

Ještě horkou plníme do skleniček a ty zavíčkujeme. Kdo chce, může klevelu pro jistotu ještě zavařit.

Uvaříme polotovar na pečení cukroví

Nevím, jak jej nazvat, někdo vzhledem ke kakau používá označení švestková čokoláda.

Potřebujeme švestky, cca 3 kila, 2 baličky vanilkového cukru, cca 100 ml rumu, může být více i méně, dle chuti a stáří dětí v domácnosti, cca kilo cukru, dle chuti skořice (ano i ne) a 250 – 400 g kakaa, zase podle toho, jak chceme, aby výsledek chutnal.

Vypeckované švestky svaříme cca 15 – 20 minut s cukrem (mícháme), pak rozmixujeme. Kdo chce, může přepasírovat. Pak přimícháme zbytek ingrediencí, řádně promícháme, naplníme do sklenic a zavaříme na teplotě okolo 80 stupňů. Pokud jsme dali více rumu, ani zavařovat nemusíme.

Jak používáme tuto směs? Do pečení perníků, do náplní na dorty, na cukroví, potíráme jí moučníky nebo ji dáme do jogurtu či tvarohu. Můžeme jí i polévat špalíčky z tvarohového či bramborového těsta, možností je opět spousta.

Některé švestky jdou od pecky pěkně...Některé švestky jdou od pecky pěkně...

Upečeme čaj

Pečené čaje jsou hitem posledních let a jsou opravdu úžasné. Ke kilu švestek můžeme přidat kilo jakéhokoliv jiného ovoce, nejlépe kyselého, například hroznové víno nebo z mrazáku vezmeme červený rybíz. Ke dvěma kilům ovoce dáme cca kilo cukru, ale není podmínkou. Přidáme hřebíček (raději čerstvě namletý), rum, mletou skořici - zase dle chuti. Rumu přibližně 150 ml.

... jiné neoddělíme, ani kdybychom se na řasy postavili.... jiné neoddělíme, ani kdybychom se na řasy postavili.

Ovoce dáme na velký plech (švestky vypeckujeme a nakrájíme), přisypeme cukr a koření. Směs pečeme na 200 stupních asi 30 minut. Občas promícháme. Po upečení vyndáme hřebíček (pokud jsme jej použili celý) a přimícháme rum. Jestliže jsme nepoužili cukr, dáme špetičku kyseliny sorbové.

Hotovou směs na čaj naplníme do skleniček, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Teprve zchladlé sklenice ukládáme do spíže (to platí o všech zavařeninách).

Jak směs na čaj používáme? Například na výrobu horkých nápojů, tedy čaje, grogu, svařeného vína. Fantazie nám napoví i jiné způsoby.

Uvaříme čatní

Švestkové čatní je vynikajícím doplňkem slaných jídel. Zvýrazní grilované maso, zvláční toust. Receptů je mnoho. Základem jsou rozvařené švestky, do kterých přidáme přísady dle naší chuti.

Můžeme přidat zeleninu – například rajčata, papriky, lilek, cuketu, pór – fantazii se meze nekladou. Pak čatní ochucujeme na sladko – kyselo, tedy použijeme ocet. Pokud nejsou švestky dost sladké, přidáme i cukr.

I takto může vypadat švestkové čatníI takto může vypadat švestkové čatní

Důležitou součástí čatní je něco, co je alespoň trošku pikantní. Takže například pepř, chilli papričky, zázvor. Konkrétní recepty jsou jednoduše k dohledání. Časem si vybereme pro nás nejpříjemnější variantu.

 

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

3.23 hvězdiček / Hodnoceno: 26x


Komentáře