Proč pěstovat vodnici?
1. únor 2017 Lenka Rutteová Tipy a rady 6065 zobrazení 1146 slovJednoduše proto, že je vynikající! Vodnice je osvěžující kořenovou zeleninou, jejíž aroma připomíná křen a kedlubnu. Chuťově je jemná a mírně šiplavá. Štiplavost je ale menší než u kedlubny, a například po nastrouhání do pomazánky se štiplavost zcela ztrácí. Zůstává jen příjemné křenovo-kedlubnové aroma.
Název je opravdu odvozen od vody
Již v antice dokázali lidé poznat, že jde o zeleninu extrémně plnou vody. I její český název – brukev řepák vodnice – tuto skutečnost zohledňuje. Vody je ve vodnici totiž okolo 90%, takže správně jásáte všichni, kdo potřebujete hlídat postavu – množství kalorií je ve vodnici opravdu minimální.
O to více nás může udivovat skutečnost, že vodnice byla kdysi používána jako přílohová zelenina – v podstatě do doby, než zdomácněly brambory. Kde lidé brali potřebnou energii na tu těžkou práci, co dělali? No, z vodnice jistě ne.
Jako každá zelenina, má i vodnice pozitivní zdravotní účinky
Konkrétně dokáže znepříjemnit život bakteriím v našem těle, brzdit aterosklerózu, zklidnit nervy (no, občas by mi nepomohl ani náklaďák vodnice), stimuluje srdeční činnost a v neposlední řadě dokáže nastartovat rychlejší tvorbu moči, a tím pomoci s cíleným odvodněním těla.
Vyroste téměř sama, podobně jako ředkvičky
A podobně jako ředkvičky ji můžeme pěstovat téměř po celý rok. Jen musíme volit ty správné odrůdy pro správnou roční dobu (vždy uvedeno na obalu semínek).
Vodnice vyžaduje spíše zásaditější půdu, která dobře drží vláhu. A rozhodně ne čerstvě vyhnojenou, tam by se její kořeny větvily. Rostliny by mezi sebou měly mít rozestupy alespoň 15 centimetrů v řádcích a alespoň 40 cm mezi řádky.
Dopřejeme jí dost vláhy, a tím splníme další podmínku růstu. Vodnice roste poměrně rychle, proto se plodů své práce dočkáme brzy.
Sklízíme průběžně, ale můžeme i do zásoby
Vodnici můžeme sklízet již od prvních malých bulviček (pokud jsme si jí vyseli dost), můžeme použít i rostlinky, které vyjednotíme. Vodnice se totiž může konzumovat i s mladou natí, kterou přidáme do pomazánek nebo salátů. Malé bulvičky vodnice se používají stejně jako ředkvičky.
Pokud hrozí, že by nám vodnice přerostla a začala dřevnatět, sklidíme ji najednou. Lze ji dobře uskladnit. Vydrží poměrně dlouho v lednici (v děrovaném sáčku), lze ji i mrazit, nakládat, sterilovat.
Vodnice je schopná zimovat na záhoně, takže ji můžeme mít k dispozici pořád (tedy dokud půda nepromrzne). Před většími mrazy si vyryjeme bulvy do zásoby a můžeme je založit ve skleníku nebo uložit ve sklepě do pilin či do papíru.
Co z vodnice připravíme?
Všechno, k čemu potřebujeme její svěží chuť a vodnaté složení. Takže saláty, pomazánky, teplou přílohovou zeleninu, zeleninovou kaši, polévky, nahradit jí bambusové výhonky v asijských jídlech, dokonce ji lze naservírovat jako hlavní jídlo.
Pomazánka
Vodnice se díky své úžasné vůni i chuti nemusí nijak zvlášť dochucovat. Pomazánku uděláme z nastrouhané vodnice pouze přidáním „mazadla“, na které jsme zvyklí. Tedy máslo, žervé sýr, tvaroh, případně trochu majolky. Pouze dosolíme, pro náročnější strávníky můžeme trošičku připepřit.
Salát
Vodnice se díky své chuti a vůni výborně snoubí například s okurkou. Když ji nastrouháme do klasického okurkového salátu, jistě nás výsledek potěší. A můžeme také přidat smetanu - tu zakysanou, samozřejmě.
Polévka
Vodnice ozvláštní každou zeleninovou polévku, ale můžeme připravit i polévku přímo vodnicovou. Stačí osmahnout cibulku, přidat vodnici a brambory, zalít vývarem a povařit. Pak rozmixovat. Ochutíme solí, kmínem, můžeme přikyselit. Kdo chce, dohustí moukou či vločkami.
Přílohová zelenina
Vodnici stačí podusit na másle, trošku osolit, opepřit a výsledek je vynikající. Lze ji upravit i jako přílohové zelí, se zásmažkou nebo i bez ní.
Zeleninová kaše
Vodnice je vhodná pro přípravu přílohové kaše, kdy ji jen podusíme na másle, rozmačkáme vidličkou, podle potřeby přidáme smetanu. Dochutit můžeme petrželovou natí nebo pepřem a citronem, muškátovým květem.
Hlavní jídlo
Mladší bulvičky vodnice vložíme celé nebo půlené do vroucí vody a vaříme cca 25 minut (podle velikosti). Podáváme je zasypané strouhankou, sýrem a přelité rozpuštěným máslem. Výborné jsou i v kombinaci zakysaná smetana, bylinky a rozpuštěné máslo. Můžeme přidat brambory, bulgur či jinou přílohu, anebo servírovat jen dietně, bez přílohy.
Tak co, už se vám sbíhají sliny?
Zdroje fotografií: pixabay.com, freeimages.com, archiv autorky.
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.