Vánoce z naší zahrady
19. prosinec 2016 Lenka Rutteová Tipy a rady 2509 zobrazení 1403 slovVánoce ťukají na dveře čím dál silněji a my stále přemýšlíme co nejlepšího našim blízkým a přátelům nabídnout, až budeme vánočně hodovat a občerstvovat se, až se budeme kochat vánoční výzdobou a užívat si vánočních vůní.
Naštěstí máme naše zahrady, takže mnoho surovin potřebných k přípravě tabule plné kvalitních dobrot, máme už od léta a podzimu doma. Nejsme tedy závislí na momentální nabídce super hyper marketů a navíc máme suroviny v ověřené biokvalitě, chutné, nepodtržené a po celou dobu správně skladované bez nutnosti výrazné chemické konzervace.
Nejen finanční výhody…
Už jste si někdy spočítali, kolik byste museli v obchodě s biopotravinami během roku nechat peněz, abyste si koupili vše, co si jinka přinesete z vlastní zahrádky a co si sami doma vyrobíte? A protočily se vám u toho čísla panenky? A vašim blízkým nebo známým také? Už se asi nediví, proč se lopotíte na zahradě (kromě toho, že vás to baví a přináší duševní relax)…
Ale zpět k tématu:
Co z naší zahrádky využijeme pro přípravu Vánoční tabule a vánočního pohoštění?
K obědu
Sváteční houbová polévka k obědu na Štědrý den nabídne prostor pro využití pěstovaných žampionů, bedlí nebo třeba hlívy, k tomu brambory a zelenina.
Tradice
Tradiční krájení jablek se neobejde bez jablíček z naší zahrady – v nich hvězdu z hnědých jadérek zcela jistě najdeme!
A k pití si uvaříme čaj z letních bylinek, které jsme si během sezóny sušili – měsíček, mátu, meduňku, diviznu, kopřivu, lípu, šípek, dobromysl, mateřídoušku a jistě i mnoho jiných. Kdo si rád osladí, může k tomu využít domácí sirupy z ovoce nebo z květů bezu.
Cukroví jsme napekli a k jeho slepení často použili marmeládu z našich zásob. Tradičně je nejlepší malinová nebo rybízová, obě jsou kyselejší, a tak sladkou chuť těsta dobře doplňují.
Tradiční ovocné talíře doplníme jablky, oříšky a naším sušeným ovocem, které je jistě bez cukru a bez síry... Sušené ovoce přidáme i do vánočky nebo biskupského chlebíčku.
Něco k lepší náladě i trávení
Aperitivem i digestivem ke štědrovečernímu stolu může být likér z ovoce, který připravujeme naložením ovoce do cukru, kdy necháme ovoce v cukru několik dní ležet, až pustí šťávu. Pak přilijeme alkohol (dle chuti) a promixujeme ponorným mixerem (pokud jsme naložili ovoce bez pecek, například černý rybíz, višně mixovat nebudeme...). Vše přecedíme a likér je hotov.
Štědrovečerní menu
Zelenina bude hrát prim i ve štědrovečerní rybí polévce a také v bramborovém salátu. Tam použijeme samozřejmě i naše brambory. A kdo má, tak i vejce.
Když k přípravě kapra či jiné ryby použijeme i doma vypěstovanou saturejku a rozmarýn, bude výsledná chuť mnohem delikátnější.
Věříte, že ke kaprovi s bramborovým salátem se hodí jako doplněk kompot z ostřejšího ovoce? Třeba černý rybíz a angrešt. To je ta správná volba.
Smaženého kapra a bramborový salát je občas těžké strávit. Můžeme si pomoci dobrým jablíčkem – díky svému složení nám s trávením výrazně pomůže.
Další svátky vánoční
Pro následující vánoční dny připravujeme většinou kachnu se zelím nebo svíčkovou na smetaně. I tady využijeme mnoho z naší úrody. Jistě kořenovou zeleninu, zavařené brusinky či marmeládu z nich, nakládané zelí (a nejen ze zelí – třeba i z cukety nebo z tuřínu).
Pečená dýně nebo dýňová polévka sypaná bylinkami bude k večeři odpočinkovou záležitostí - po štědrovečerní nakládačce.
Návštěvám
Návštěvě nabídneme mimo jiné naše cukroví. Ale také třeba obložené talíře k večernímu pohoštění s vínem či pivem nebo něčím ostřejším. K zpestření proložíme talíře nakládanou paprikou, okurkami, houbami nebo třeba červenou řepou.
A co teprve čatní vyrobené z naší zeleniny a ovoce, nebo dýňová či lichořeřišnicová hořčice, domácí superpálivý kečup anebo jeho sladká varianta pro děti coby dip k něčemu křupavému?!
Tak co, už máte naplánováno, v čem vám vaše zahrada při vánočním vaření pomůže? Co dalšího z vaší zahrady servírujete během Vánoc? Inspirujte nás!
Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.