Vyrobte si sirup z vinných hroznů, je to jednoduché!
3. říjen 2016 Lenka Rutteová Tipy a rady 28032 zobrazení 993 slovKdo doma vyrábí sirupy z ovocných šťáv, poradí si bez problémů i s tím hroznovým. Kdo zatím nevyrábí, přečte si tento návod a poradí si také!
Samotná výroba sirupu trvá tři dny. Ale není to nic náročného, výroba se natáhne jen proto, že dvě základní procedury potřebují čas.
Příprava
K výrobě sirupu z vinných hroznů si musíme připravit nádoby, které nejsou z nerezu a ve kterých budeme víno mačkat, abychom získali jeho šťávu. Dále (nikoliv nerezové) nádoby, do kterých slijeme vymačkanou šťávu. Budeme potřebovat i kyselinu citronovou, kyselinu sorbovou (nebo sirup převaříme), cukr, plastové sítko, fajnšmekři i gázový materiál.
Později si připravíme naběračku, nálevku a sklenice, do kterých budeme hotový sirup slívat.
Postup
My postupujeme následovně:
První den výroby
- zvážíme všechny hrozny, ze kterých budeme sirup vyrábět;
- do velkých nádob umístíme hrozny, které jsme před tím omyli - my je omýváme ve vaně, případně v bývalé dětské vaničce;
- hrozny důkladně rozmačkáme a přilijeme k nim litr vody na 5 kilo hroznů;
- vzniklou břečku prosypeme kyselinou citronovou v poměru 50g kyseliny na 5 kilo hroznů;
- nádoby překryjeme a necháme přes noc ustát – měly by stát v chladnu (sklep), my je však necháváme stát v bytě a vše jde také dobře.
Druhý den výroby
- vymačkanou a vylouhovanou šťávu slijeme přes plastové sítko, můžeme jej vyložit i gázovinou;
- změříme objem slité šťávy a přimícháme do ní kyselinu sorbovou dle návodu. Kyselina se dobře rozpouští v alkoholu, můžeme ji tedy rozmíchat v troše vodky nebo i v nějakém nevoňavém alkoholu. Kdo nechce používat tento konzervant, sirup si později převaří;
- do slité šťávy přimícháme cukr, většinou v poměru 1:1 podle jejího objemu, můžeme dát i o něco méně;
- mícháme, mícháme, mícháme, většinou necháváme cukr rozpustit přes noc.
Třetí den výroby
- domícháme cukr tak, aby byl opravdu všechen rozpuštěný;
- naplníme do lahví, ty dobře zašroubujeme, zazátkujeme či jakkoliv jinak uzavřeme.
A to je vše. Nezbývá než popřát, ať vám chutná. My ho pijeme i baštíme ve sladkých jídlech velmi rádi.
Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.