Vyrobte si sirup z vinných hroznů, je to jednoduché!

Vyrobte si sirup z vinných hroznů, je to jednoduché!Vyrobte si sirup z vinných hroznů, je to jednoduché!
3. říjen 2016  Lenka Rutteová   Tipy a rady  28032 zobrazení  993 slov

Kdo doma vyrábí sirupy z ovocných šťáv, poradí si bez problémů i s tím hroznovým. Kdo zatím nevyrábí, přečte si tento návod a poradí si také!

Samotná výroba sirupu trvá tři dny. Ale není to nic náročného, výroba se natáhne jen proto, že dvě základní procedury potřebují čas.

Reklama

Příprava

K výrobě sirupu z vinných hroznů si musíme připravit nádoby, které nejsou z nerezu a ve kterých budeme víno mačkat, abychom získali jeho šťávu. Dále (nikoliv nerezové) nádoby, do kterých slijeme vymačkanou šťávu. Budeme potřebovat i kyselinu citronovou, kyselinu sorbovou (nebo sirup převaříme), cukr, plastové sítko, fajnšmekři i gázový materiál.

Hrozny (v našem případě modré) ostřiháme, omyjeme a dáme do nádobHrozny (v našem případě modré) ostřiháme, omyjeme, zvážíme a dáme do nádob

Později si připravíme naběračku, nálevku a sklenice, do kterých budeme hotový sirup slívat.

Postup

My postupujeme následovně:

První den výroby

  1. zvážíme všechny hrozny, ze kterých budeme sirup vyrábět;
  2. do velkých nádob umístíme hrozny, které jsme před tím omyli - my je omýváme ve vaně, případně v bývalé dětské vaničce;
  3. hrozny důkladně rozmačkáme a přilijeme k nim litr vody na 5 kilo hroznů;
  4. vzniklou břečku prosypeme kyselinou citronovou v poměru 50g kyseliny na 5 kilo hroznů;
    V nádobách rozmačkáme a vmícháme kyselinu citrovouV nádobách rozmačkáme a vmícháme kyselinu citrovou
  5. nádoby překryjeme a necháme přes noc ustát – měly by stát v chladnu (sklep), my je však necháváme stát v bytě a vše jde také dobře.
    Necháme 24 hodin odstátNecháme 24 hodin odstát  (překryté)

Druhý den výroby

  1. vymačkanou a vylouhovanou šťávu slijeme přes plastové sítko, můžeme jej vyložit i gázovinou;
    Pak přecedíme přes nekovové sítkoPak přecedíme přes nekovové sítko
  2. změříme objem slité šťávy a přimícháme do ní kyselinu sorbovou dle návodu. Kyselina se dobře rozpouští v alkoholu, můžeme ji tedy rozmíchat v troše vodky nebo i v nějakém nevoňavém alkoholu. Kdo nechce používat tento konzervant, sirup si později převaří;
    Přidáme dle návodu kyselinu sorbovouPřidáme dle návodu kyselinu sorbovou
  3. do slité šťávy přimícháme cukr, většinou v poměru 1:1 podle jejího objemu, můžeme dát i o něco méně;
    Pak přidáme cukr a necháme jej rozpustitPak přidáme cukr a necháme jej rozpustit
  4. mícháme, mícháme, mícháme, většinou necháváme cukr rozpustit přes noc.

Třetí den výroby

  1. domícháme cukr tak, aby byl opravdu všechen rozpuštěný;
    Hotový sirup naplníme do lahvíHotový sirup naplníme do lahví
  2. naplníme do lahví, ty dobře zašroubujeme, zazátkujeme či jakkoliv jinak uzavřeme.
    Aby nálevka při přenášení nekapala, nosíme ji v co nešikmější polozeAby nálevka při přenášení nekapala, nosíme ji v co nešikmější poloze

A to je vše. Nezbývá než popřát, ať vám chutná. My ho pijeme i baštíme ve sladkých jídlech velmi rádi.

A máme hotovo!A máme hotovo!

 

 

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

2.33 hvězdiček / Hodnoceno: 9x


Komentáře