Využití cuket v kuchyni aneb námi ozkoušené tipy
22. leden 2016 Lenka Rutteová Tipy a rady 10656 zobrazení 1212 slovCukety mají v kuchyni nepřeberné množství a způsoby využití. Nemají svou vlastní výraznou chuť, proto přijmou tu, kterou jim určíte vy. Můžete je použít jak ve studené tak v teplé kuchyni. Chcete si inspirovat? Tak čtěte dále.
Zásada 1. - zbavit semínek
Cukety, které již mají semínka, vždy vydlabejte. Do mletých mas s výraznou chutí je možné přikrájet vydlabaná semínka i s jejich okolní hmotou, do méně chuťově výrazných pokrmů to nedoporučuji, tato část cukety získává tepelnou úpravou zvláštní pachuť, která nemusí být všem příjemná.
Kam s ní?
Ve studené kuchyni se cukety dají využívat syrové (např. do salátů) i tepelně upravené (na pomazánky a majonézové či jogurtové saláty).
V teplé kuchyni můžete cukety připravit jako hlavní pokrm, jako přílohu nebo jimi „jen“ vylepšit jiné jídlo (např. obohatit masový pokrm o vlákninu a šťavnatost).
Cuketa také snese různé způsoby konzervace, abyste ji měli k dispozici třeba i na jaře, když zásoby ze sklepa již zbaštíte.
Cuketa ve studené kuchyni na syrovo
Strouhaná syrová cuketa je výborná pro doplnění např. do okurkového salátu, v poměru jedna ku jedné, klasická zálivka z octa, cukru a soli, troška oleje, případně mletého kmínu a pepře. Milovníci výraznějších chutí přidají cibuli a česnek.
Stejně tak je výborná v okurkovém salátu, který je přelitý kyškou či jogurtem. Zde se koření solí, mletým kmínem, octem a pepřem.
Stejnou službu udělá cuketa i v různých variacích míchaných salátů, včetně rýžových, bramborových a těstovinových; mladou cuketu krájejte do míchaných salátů i se slupkou.
Cuketa ve studené kuchyni tepelně upravená
Tepelně upravenou cuketu - nastrouhanou a osmahnutou nebo podušenou, nakrájenou a ogrilovanou, popřípadě pečenou - můžete použít do pomazánek, salátů na chlebíčky a do náplní určených k plnění zeleniny či vajec.
Cuketa v teplé kuchyni jako hlavní pokrm
Jako hlavní pokrm je výborná a rychle připravená cuketová sekaná. Cuketu nastrouhejte a smíchejte se stejným kořením jako na sekanou, také s vejci. Přidejte i sýr a třeba uzeninu, pokud chcete. Do vymazaného pekáčku nalijte vzniklou hmotu a upečte. Výborná je tato sekaná podávaná s bramborem a s okurkovo – cuketovým salátem.
Trošku pracnějším hlavním pokrmem je cuketa zapékaná. Na tento pokrm potřebujete:
- cuketu kulatou nebo větší cuketu podlouhlou
Na osmahnuté cibulce poduste mleté maso a okořeňte jej dle chuti (výborná je kombinace bylinek, kurkumy a papriky). Cukety rozkrojte a vydlabejte. Do částečně podušeného masa přidejte nakrájenou zeleninu dle chuti (nejlépe rajčata a papriky) a nakrájený vydlabaný vnitřek cukety. Duste do změknutí masa.
Vydlabané cukety dejte na pečící plech s troškou oleje a hodně posolte a prokořeňte bylinkami, paprikou. Připravené cukety naplňte masovou směsí (šťáva z masové směsi není odpad, rozptylte ji po plechu, poslouží při pečení), poklaďte plátkovým či strouhaným sýrem, v případě potřeby ještě podlijte vodou a dejte zapéct, 180 stupňů na cca 20 – 30 minut, podle velikosti cuket. Hotový pokrm se podává opět nejlépe s bramborem a zeleninovým salátem
Cuketa v teplé kuchyni jako příloha
Výborné je cuketové zelí, které můžete mít doma celý rok připravené ve sklenicích. Jeho využití je stejné jako v případě kysaného a naloženého zelí hlávkového – tedy k české klasice nebo na halušky, do masových směsí nebo jen tak, s bramborem.
Cuketu lze podávat jako přílohu dušenou, pečenou, či grilovanou, a to buď samotnou, nebo namíchanou s jinými druhy zeleniny.
Cuketa v teplé kuchyni pro vylepšení běžných pokrmů
Máte v plánu uvařit přírodní plátky s rýží a nemáte vývar, pomocí kterého byste vytvořili dostatek dobré omáčky (šťávy) na polití rýže? Tady je cuketa neocenitelným pomocníkem. Pokud ji přidáte k masu, krásně změkne a vytvoří dost hmoty pro omáčku. Nejlépe se mi osvědčilo hotové maso vyjmout a cuketu v omáčce rozmixovat. Dochutit dle potřeby.
Cuketa dodá šťavnatost v podstatě jakémukoliv tepelně upravenému pokrmu, včetně moučníků. Dobrou chuť.
Sladké využití cukety
Cuketa zvláční téměř každou buchtu či koláč nebo řez. Stačí ji jen přistrouhat do těsta. Je ale nutné počítat s tím, že těsto s cuketou je o něco těžší a má v sobě více vody. Je tedy potřeba, oproti původnímu receptu, přidat trochu prášku do pečiva a mouky.
A jak využíváte v kuchyni cuketu vy? Podělte se s námi o vaše recepty.
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.