Asijská listová zelenina zažívá boom. Vypěstujte si ji také, je nenáročná a plná vitamínů.
19. duben 2016 Lenka Rutteová Zelenina 8911 zobrazení 1184 slovAsijská listová zelenina, někdy označovaná jako greens, je v českých zahrádkách většinou novinkou. Postupně si na ni ale zvykáme. Hodí se nejen do asijských pokrmů, ale můžeme ji dobře zakomponovat do klasické české kuchyně, oceníme s ní zejména saláty nebo obložené pečivo.
Tato zelenina má navíc poměrně krátkou vegetační dobu, sklízet můžeme brzy. A pokud seřízneme listy cca 5 centimetrů nad zemí, můžeme zanedlouho sklizeň opakovat. Semínka můžeme rychlit doma na buničité vatě, mladé rostlinky jsou velmi aromatické. Pěstování v květináčích je také vhodné, dokonce výhodné.
Stanoviště
Vzhledem k tomu, že jde o listovou zeleninu, snese téměř jakékoliv stanoviště. Naroste i v těžkých méně výživných půdách. Nejlépe se jí samozřejmě bude dařit v půdách lehčích. Nezvládne však půdy výrazně kyselé, podmáčené a chladné.
Semínka můžeme rychlit doma na buničité vatě, mladé rostlinky jsou velmi aromatické. Pěstování v květináčích je také vhodné, balkony vítány. Větší okenní parapety taktéž.
Živiny
Listová zelenina obecně je plodinou druhé nebo třetí trati, ale pro předplodinu musí být vyhnojeno dobře. Zvládne i trať první, musíme však dbát na vhodnou denní dobu sklizně – rostlina do listů přes noc ukládá hodně dusíku.
Jaký typ asijské listové zeleniny zvolit
Druhů a typů asijské zeleniny najdeme mnoho. Jmenovat lze například:
- mizunu
- mibunu
- chřestový salát
- komatsunu
- japonské zelí
- listovou hořčici
- čínskou brokolici
- jedlou chryzantému
- roketu
- perilu
Každá má jinou strukturu, tvar, jinou chuť i jiné aroma. Je potřeba je vyzkoušet, abychom zjistili, která nám vyhovuje a která třeba ne, nebo kterou musíme umět připravit jinak, než jsme dosud byli zvyklí. Některé lze připravovat například jako špenát nebo jako naše zelí či cuketu.
Některé rostliny jsou nejaromatičtější jako mladé, většina z nich své aroma získává během růstu.
Výsev
Doba výsevu závisí na způsobu a době pěstování. Vzhledem ke krátké vegetační době lze sít téměř kdykoliv. Tuto zeleninu lze také předpěstovávat. Urychlíme tím sklizeň, což využijeme zejména tehdy, když sazenice vysadíme v létě po raných plodinách.
Vysévat lze dokonce i na podzim pro přezimování semínka. Vyklíčí brzy na jaře. Mírné mrazíky rostlinám neuškodí.
V záhonu vyséváme do řádků. Semínka jsou velmi drobná, proto musíme později jednotit. Řádky zahrneme, přišlápneme a posléze opatrně zalijeme. Záhony je vhodné překrýt netkanou bílou textilií, která spolehlivě ochrání rostliny proti hmyzu.
Jestliže sejeme do truhlíků, zvolíme výsev dle předpokládaného způsobu a doby sklizně – buď do řádku (pokud chceme seřezávat vzrostlejší rostliny) nebo na široko (pokud chceme sklízet rostlinky mladé). V takovém případě sklízíme již po několika týdnech.
Po výsevu na buničitou vatu můžeme sklízet již po deseti dnech.
Pokud sazenice předpěstováváme, vysazujeme je do požadovaného sponu. A vždy srdéčkem nad úroveň půdy.
Péče o asijskou listovou zeleninu
Zálivka
Stejně jako ostatní druhy listové zeleniny je i tato náchylná k houbovým chorobám z vlhka. Proto to se zálivkou nepřeháníme. Při zakořeňování potřebují sazeničky více vláhy, později nikoliv.
Pokud zaléváme, tak raději ráno. Zaléváme půdu, rostliny styku s vodou tolik nevystavujeme.
Jednocení
Jestliže sejeme volný výsev, bude jednocení nezbytné. Jednotíme podle pokynů na obalech semínek. Při předpěstovávání sadby rozsazujeme rovnou do požadovaných sponů.
Pletí
Pletí a kypření půdy je nutné jako u ostatních listových zelenin.
Původ
Původ asijské listové zeleniny je obsažen již v názvu. Jedná se zejména o Asii jihovýchodní (Čína, Nepál a Japonsko, které jsou všeobecně považovány za jedno z největších genových center, pokud jde o druhovou rozmanitost. Do Evropy se dostaly jednotlivé druhy různými cestami.
Některé druhy však byly do Asie importovány z Evropy, ale Evropany byly zapomenuty. A pak znovuobjeveny právě například v Číně. Jedná se třeba o čínskou brokolici, která pochází ze Středomoří. Genově je příbuzná s naším hlávkovým zelím.
V současné době zažívají listové zeleniny boom na českých zahradách a v českém jídelníčku, dokonce i v tom zimním, protože jdou dobře přirychlovat.
Zdroje fotografií: pixabay.com
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.