Jak správně sklízet a uskladnit listovou zeleninu?

Jak správně sklízet a uskladnit listovou zeleninu?Jak správně sklízet a uskladnit listovou zeleninu?
4. srpen 2016  Lenka Rutteová   Zelenina  4643 zobrazení  510 slov

Další díl ze seriálu Sklízíme a uskladňujeme se věnuje zelenině listové. Tedy salátům, špenátu, mangoldu a asijským plodinám. Většinu z těchto plodin jsme už jednou sklidili a teď pomalu přichází čas na sklizeň druhou. Jak tedy na to?

Saláty

Reklama

Saláty hlávkové či římské sklízíme na hotovo, tedy jen jednou. Je lepší nejdříve vystřihat čivyřezat prostředky, které budeme jíst, a dát si je do košíku, pak teprve dolovat ze země zbytky rostlin. Proč? Vyhneme se riziku, že se nám do středu hlávek zbytečně dostane zemina, zjednodušíme si následné mytí salátů.

Doma saláty ihned umístíme do mikrotenových sáčků nebo salátových krabiček a do lednice. Odebíráme a myjeme jen tolik listů, kolik právě potřebujeme. Jestliže nám listy stihly trochu povadnout, před konzumací zastřihneme spodky listů a listy namočíme na cca deset minut dostudené vody. Tím se trošku vzpamatují.

Pokud potřebujeme saláty uchovat sklizené déle čerstvé, vydolujeme celé rostliny i s kořeny a dáme je do široké nádoby s vodou. Tu umístíme do sklepa. V nádobách zvládnou saláty i kratší převoz, ve sklepě vydrží několik dní čerstvé.

česacích salátů odebíráme jen tolik listů, kolik zrovna potřebujeme. Když je pěstujeme na černé textilii, nevyžadují ani výraznější mytí.

Mangold, špenát

Mangoldy jsou dvouletky, ve druhém roce vykvétají. A parádně obrůstají, takže je sklízímesestřižením několik centimetrů nad zemí. Pokud potřebujeme jen několik listů, vylamujeme je do boku (zejména v případě mangoldu řapíkatého).

V přední části mangold cca 3 týdny po sestřihu, vzadu mangold dosud nesklizenýV přední části mangold cca 3 týdny po sestřihu, vzadu mangold dosud nesklizený

Na rozdíl od mangoldu, špenát více úrod nedá. Sklízíme jej tedy celý.

Špenát baštíme syrový i tepelně upravený, mangold je pro syrovou úpravu poměrně tuhý. Jakmile jej však spaříme, je úžasně jemný. Řapíky mangoldu mohou obstojně nahradit chřest.

Asijská listová zelenina

Asijská listová zelenina většinou dobře obrůstá, minimálně jednou. Proto ji sklízíme sestřiženímnad zemí. Nejlépe těsně před konzumací. Nebo s ní hned po odříznutí fičíme do pytlíku a do lednice. Jinak listy zvadnou a už se nevzpamatují.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

1 hvězdiček / Hodnoceno: 5x


Komentáře