Kterou zeleninu je vhodné sklidit před příchodem prvních mrazíků?
1. říjen 2016 Lenka Rutteová Zelenina 9543 zobrazení 983 slovNěkteré zelenině, jakou je třeba růžičková kapusta, mráz vyloženě svědčí. Jiné ale nikoliv a před prvními mrazíky ji musíme stihnout sklidit. Která spěchá na podzim domů?
Zelenina citlivá na mráz
Je jí v podstatě každá plodová zelenina pocházející z teplejších oblastí. Tu musíme do prvních mrazíků sklidit, abychom její plody mohli dobře skladovat.
Patří sem lilky, papriky, rajčata, okurky, cukety, dýně, fazole. Z košťálovin je na chlad nejcitlivější asi květák. A celer, coby zástupce zeleniny kořenové, chlad také zrovna nemiluje.
Pokud v zemi ještě máme rané brambory, které jsme sadili koncem června, musíme je vyndat před příchodem déletrvajících mrazíků – hlízy by mohly zmrznout a znehodnotit se. Na první pohled to vypadá, že brambory rostou v zemi a jsou proti mrazu chráněné. Ale nezapomínejme, že rostou v kopečcích, které jsou navršeny nad úroveň ostatního terénu. Tedy teplotní ochrana není tak dokonalá, jak bychom si mohli myslet.
Proč sklízíme citlivou zeleninu již před prvními mrazíky?
Odpověď je jednoduchá. Protože mráz by ji zničil a nebylo by co sklidit a ani co uskladnit. Papriky, které by nám venku zmrzly, bychom mohli rovnou vyhodit, možná tepelně upravit. Ale včas sklizené papriky vydrží ve sklepě i dva měsíce.
Stejně je to s ostatní zeleninou. Cukety můžeme mít ve sklepě třeba až do února. Pokud nám na záhoně zmrznou, nebudeme je mít ve sklepě vůbec.
Jak ochránit odolnější zeleninu, kterou ponecháme v záhonu?
Odolnější saláty, štěrbák, zelí, kedlubny a další zeleninu, ze které konzumujeme nadzemní části, ochráníme bílou netkanou textilií a vydatnou večerní zálivkou.
Proč zálivkou?
Protože voda se z půdy, která bude teplejší než vzduch, bude odpařovat a stoupat nahoru. Díky tomu nedovolí zmrzlému vzduchu klesnout dolů k rostlině.
Proč netkanou bílou textilií?
Protože ta zafunguje jako malé pařeniště a pomůže zvýšit teplotu pod sebou. Při malých přízemních mrazících, které trvají jen několik málo rán, jí můžeme ochránit i celer nebo květák. Ale vždy v kombinaci s dobrou zálivkou.
Co ochraňovat nemusíme?
Některá zelenina nevyžaduje ochranu ani proti nižším zimním mrazům. Jde zejména o zeleninu kořenovou s kořeny pod zemí (dvouletky), kam patří například mrkev, pastinák, petržel, černý kořen.
Vytrvalá zelenina, jakou je chřest, topinambur nebo třeba křen také nemusí být nijak chráněná.
Z cibulovin je to například cibule sibiřka nebo zimní pór. Na záhoně můžeme ponechat i kapustu kadeřávek, přezimující špičaté zelí nebo růžičkovou kapustu. Pokud se po mrazech více oteplí, růžičkovou kapustu sklidíme – nemá totiž ráda střídání teplot a mohla by se znehodnotit.
Zelená kadeřavá petrželka nám bude k dispozici také celou zimu.
Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.