Čas na bylinky: jak je sklízet a uchovat si je i na zimu?

Čas na bylinky: jak je sklízet a uchovat si je i na zimu?Čas na bylinky: jak je sklízet a uchovat si je i na zimu?
8. červen 2016  Lenka Rutteová   Bylinky  7540 zobrazení  1911 slov

Je červen, měsíc, již naplno sklízíme ze zahrady listovou zeleninu i mnoho dalších druhů rané zeleniny. Už nám dozrává i některé ovoce a přišel čas i na sklizeň bylinek, hlavně trvalek či dvouletek. Jak na to?

Vhodnými zahradnickými nůžkami

Reklama

Na sklizeň bylinek jsou nejlepší zahradnické nůžky určené zejména pro sklizeň bylinek. Používáme je ale také na stříhání květin, hroznů a dalších měkkých stonků. Většinou bývají označeny jako sklízecí. Mají delší břity tvarované tak, aby lépe stříhaly měkké stonky. Lépe se mi pro bylinky osvědčily nůžky s rovnými břity.

V poledne nebo brzy po poledni za slunečního svitu

Vzhledem k tomu, že bylinky pěstujeme hlavně pro jejich aroma, sklízíme za plného slunečního svitu, nejlépe okolo poledne. Tehdy mají bylinky aroma nejsilnější.

Majoránka zralá ke sklizniMajoránka zralá ke sklizni

Pokud si plánujeme sklizeň několik dní dopředu, úplně vynecháme zalévání (u bylinek, které to snesou, určitě ne třeba u bazalky). Pak bude aroma ještě intenzivnější.

Jak postupovat?

Prostě bylinky ostříháme. Doteď jsme je sklízeli průběžně, jak jsme je potřebovali v kuchyni či na záhonech (výluh na preventivní postřik proti mšici), teď je čas na velkou sklizeň, aby bylinky mohly znovu obrazit a dopřát nám dobrou úrodu ještě jednou.

Listová petrželka po větším sestříhu - zásoba do mrazákuListová petrželka po větším sestříhu - zásoba do mrazáku

Na rostlinách necháme jen tolik výhonů, kolik budeme v nejbližších dnech potřebovat. Přece jen bude chvilku trvat, než znovu obrazí, tak abychom se úplně nepřipravili o možnost ustřihnout si bylinky čerstvé.

Sklizně využijeme například i k redukci trsů bylinek – tam, kde se nám příliš rozrůstají a my to nepotřebujeme.

Ostříhaný trs tymiánu, sklízecími nůžkami to byla rychlovkaOstříhaný trs tymiánu, sklízecími nůžkami to byla rychlovka

Na toto je specialistou například libeček – tvoří okolo základní rostliny nové a nové výhony. Vyryjeme je a můžeme jimi třeba někoho obdarovat.

Touto dobou jsou krásné i rostliny kopru. Ale jen na pár dní. Jakmile se začnou vyvíjet květy, listy se výrazně zmenší a ztvrdnou. Kopr pro zelenou nať sklízíme jednoduše vytrhnutím v těch zahradách, kde nám roste jako plevel. Zanedlouho narostou rostlinky nové. Pokud si kopr pěstujeme záměrně v bylinkovém záhonu, listy jen z části otrháme a rostlinu necháme dále růst, aby mohla vytvořit květenství, které také často používáme do nakládané zeleniny.

Jak s nimi naložit?

Bylinky nejčastěji sušíme nebo mrazíme.

Můžeme si je i naložit do ovocného octa (k tomu je vhodný zejména estragon) nebo do oleje (šalvěj či rozmarýn se v oleji příjemně rozvoní) a tím si tyto suroviny ozvláštnit. Můžeme i zavařovat do sladkokyselého nálevu a tím si připravit polotovar pro pozdější rychlé použití.

Před jakoukoliv úpravou musíme bylinky nejdříve oprat ve studené vodě, tím je opláchneme od prachu, zeminy a případných dalších nečistot. Po koupeli bylinky umístíme na tácky vyložené textilními utěrkami nebo jiným textilem, který odsaje přebytečnou vodu.

Petrželku před sekáním do mrazáku necháme po omytí nějakou dobu na látkovém podkPetrželku před sekáním do mrazáku necháme po omytí nějakou dobu na látkovém podkladu oschnout

Sušení

Pokud bylinky sušíme, dáme je na vzdušné teplé místo, kam ale nemůže sluníčko. Pokud bychom je nechali sušit na sluníčku (i kdyby to bylo v místnosti), vyblednou a ztratí dost ze svého aromatu.

Bazalka přichystaná k sušeníBazalka přichystaná k sušení

Sušíme je buď zavěšené v malých svazcích, nebo je rozložíme na cokoliv, co odspodu větrá. Vhodný je i papír, nejvíce nám sušení urychlí síta určená k sušení ovoce. A samozřejmě sušička. Nicméně, vzhledem k objemu sklizně bývá dost nedostatečná, navíc zbytečně spotřebovává elektřinu. Na volném vzduchu uschnou bylinky stejně dobře, jen za delší dobu.

Bazalka usušenáBazalka usušená

Pokud použít sušičku, tak na bylinky s větší listovou plochou, které budeme později do pokrmů mnout (listy musejí být opravdu hodně vysušené, abychom je pak dokázali rozemnout a ochutit třeba bazalkou například u dětí tolik oblíbenou rajčatovou omáčku na špagety).

Šušička je vhodná například k sušení libečku, zejména ne vlhčím počasíŠušička je vhodná například k sušení libečku, zejména ne vlhčím počasí

Sušené bylinky skladujeme například v látkových pytlících nebo v nádobách, do kterých se nedostanou případní škůdci.

Sušené bylinky, zde listový celer, uchováváme například v látkovývh pytlícíchSušené bylinky, zde listový celer, uchováváme například v látkovývh pytlících

Mražení

Pokud chceme bylinky mrazit, je dobré je nejdříve upravit do podoby, v jaké je budeme později používat. Třeba petrželku nebo kopr nasekáme najemno. Před sekáním je dobré nechat bylinky pár hodin zavadnout. Jednak půjdou lépe sekat a jednak se nebudou v nádobkách pak tolik vymrazovat.

Rozmarýn však mrazíme po celých větvičkách. Jednotlivé větvičky rozložíme na tácek a necháme zmrznout. Pak je vložíme do krabičky nebo do sáčku. Postupně větvičky odebíráme a vkládáme buď celé (do pečení či dušení mas), nebo je jednoduše odrhneme (po zamrazení to jde opravdu dobře) a lístky nasekáme, například do mletého skopového masa.

Ostříhaný rozmarýnOstříhaný rozmarýn

Když je řeč o rozmarýnu, nejvíce se mi pro použití do masa osvědčilo jej usušit, odrhnout a po částech, podle potřeby, jej semlít na mlýnku, který je vybaven mlecími kameny. Zavřít do neprodyšné černé skleničky. Na králičí, skopové či rybí maso je to nedocenitelné ochucovadlo (nebo spíše ovoňovadlo).

Černá lékovka vhodná pro uchování namletých sušených bylinekČerná lékovka vhodná pro uchování namletých sušených bylinek

K mrazení zvolíme kvalitní mrazící sáčky nebo dobře uzavíratelné krabičky, aby se bylinky příliš nevymrazovaly.

Zavařování

Některé bylinky lze s úspěchem zavařit do sladkokyselého nálevu, například již zmíněný kopr. Zavařený jde dobře použít na omáčky s koprem či na salátové zálivky.

Nakládání

Mnoho bylinek můžeme naložit do ovocného octa nebo do oleje. Tento postup není ani tolik určený ke konzervaci bylinek jako spíše k ochucení základních surovin, tedy octu a oleje. Ale v kuchyni moc příjemní pomocníci.

Nakládáme do nádobek, které jsou dobře uzavíratelné a ze kterých se nám bude dobře odlévat. Na trhu je jich k dispozici dostatek různých typů.

Odrhnuté stonky nelikvidujeme  - ponecháme si je na tvorbu výluhu pro preventivnOdrhnuté stonky nelikvidujeme - ponecháme si je na tvorbu výluhu pro preventivní postřik proti mšici

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře