Letní řez odplozených peckovin - jak ho provádět a proč je nutný?

Letní řez odplozených peckovin - jak ho provádět a proč je nutný?Letní řez odplozených peckovin - jak ho provádět a proč je nutný?
21. červenec 2016  Lenka Rutteová   Ovoce  4164 zobrazení  743 slov

Přestože řez stromů bývá spíše zimní a jarní záležitostí, v létě je potřeba vzít nůžky opět do ruky a prořezat ty peckoviny, které již odplodily. Proč?

Důvody, proč k letnímu řezu přistoupit

Reklama

Konec července nebo srpen jsou optimálním obdobím pro řez třešní, višní, meruněk, broskví, mirabelek, raných slivoní a dalších peckovin, které již mají odplozeno.

Letní řez těchto peckovin omezí bujení, podpoří tvorbu květních pupenů a díky tomu přinese lepší plodnost v následující sezoně. Dalším důvodem je skutečnost, že letní řez jmenovaných peckovin podporuje tvorbu hojivého závalu po obvodu ran a současně přispívá k lepšímu vyzrávání plodonosných výhonů. Navíc touto dobou nehrozí riziko, že by stromy po něm trpěly klejotokem.

Nejen broskvoně letním řezeme posílímeNejen broskvoně letním řezeme posílíme

Také letním řezem omezíme potřebu základního řezu na jaře příštího roku.

A hlavně: díky včasnému řezu nenutíme strom živit všechny nové výhony a celé starší výhony. Prosvětlíme korunu. Poskytneme stromu prostor k tomu, aby zesílil výhony, které mu ponecháme. Není už potřeba dodávat, že tím si zvýšíme velikost i kvalitu plodů v následující sezoně.

Základní pravidla letního řezu peckovin

Vyřežeme všechny křižující se a zahušťující větve, také větve poškozené. Starší koruny podle potřeby zmlazujeme a příliš vysoké snižujeme.

Broskvoním zakrátíme dlouhé kosterní větve asi na polovinu. Řez provedeme tak, aby poslední horní pupen byl listový, nikoliv květní – aby po řezu měla větev možnost se prodlužovat.  Boční výhony zakrátíme na dvě očka. Díky tomu zesílí a budou schopny vyživit větší a kvalitní plody. Nové dlouhé letorosty v koruně zkrátíme na cca 40 cm. Tím podpoříme jejich zrání a tvorbu květních pupenů.

Třešně plodí po celých větvíchTřešně plodí po celých větvích

Višně plodící pouze na jednoletých výhonech, tedy na koncích větví, musíme řezat radikálně - odřežeme odplozené výhony i se starším dřevem až po letošní nové letorosty, vyrostlé co nejblíže k hlavním větvím. Tím se nám podaří držet korunu kompaktnější bez dlouhých vyholených větví (podobně jako u jabloní rubínového typu).

Ale některé višně jen na jejich koncíchAle některé višně jen na jejich koncích

Můžeme řezat i slivoně s plody

Ale pozor, řežeme pouze roční výhony, na kterých plody ještě nejsou.

Slivoně můžeme řezat i tehdy, když ještě mají plodySlivoně můžeme řezat i tehdy, když ještě mají plody

V žádném případě neřežeme peckoviny v zimním období. Zimní řez totiž podporuje výskyt klejotokové dalších chorob typických pro třešně, meruňky a broskvoně.

 

Zdroje fotografií: pixabay.com

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 2 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře