Probírka příliš bohaté násady jablek a hrušek: jak na ni?

Probírka příliš bohaté násady jablek a hrušek: jak na ni?Probírka příliš bohaté násady jablek a hrušek: jak na ni?
18. červenec 2016  Lenka Rutteová   Ovoce  1569 zobrazení  670 slov

Jabloně i hrušně si rády nasazují více jablíček, než kolik jsou pak schopny kvalitně vyživit. Část opadne přirozeným opadem, část ale musíme probrat my.

Kdybychom to neudělali...

Reklama

... tak bychom sice měli hodně jablíček nebo hrušek, ale byly by malé, s nevýraznou chutí. Mnoho z nich by také bylo červivých. Proto raději přistoupíme k včasné probírce.

Jak postupovat?

Tam, kde je plodů hodně, je prostě musíme protrhat.

Letos celý strom nasadil velmi bohatěLetos celý strom nasadil velmi bohatě

Jaké plody odstraňujeme?

Odstraňujeme přednostně ta jablíčka a hrušky, které jsou nejmenší, jsou nějakým způsobem poškozené, ať už chorobou, škůdcem nebo fyziologickou vadou, která se odehrála při jejich vývoji.

Jakou hustotu plodů tolerujeme?

Ideálně by mezi jednotlivými plody měla být mezera 10 - 15 centimetrů.

Hrušeň po probírceHrušeň po probírce

Snažíme se o to, aby na stromě nebyly žádné dvojice ani trojice plodů. Na slunné straně můžeme ponechat několik dvojic, ale za předpokladu, že plody nejsou červavé. A nesmíme se nechat ošálit, někdy červíci svůj odpad odstraňují v místě, kde byl původně květ, proto nemusí být na první pohled patrný.

Co ještě bereme v úvahu?

Zejména stáří a stav stromu. Silné stromy s dobrým kořenovým systémem vyživí i větší násadu ovoce, mladičký stromek nebo stará jabloň či hrušeň potřebují mít menší hustotu plodů.

Drobnější stromy musíme probírat důslednějiDrobnější stromy musíme probírat důsledněji

Krátké versus dlouhé stopky

Jablka na krátkých stopkách probíráme důsledněji. Navzájem se totiž více vytlačují, deformují a poškozují, protože prostě nemají kam uhnout. Jablka na stopkách dlouhých naopak nemusíme probírat až tak důsledně, mají během růstu jak uhnout jedno druhému, úroda není tolik ohrožena.

I hrušně se letos pochlapily, je potřeba je také probratI hrušně se letos pochlapily, je potřeba je také probrat

Hrušky plodí většinou na delších stopkách. Ale i tak raději úrodu včas probereme, zkontrolujeme i stav plodů.

Takže pokud máme na zahradě jabloně plné jablek a hrušně plné hrušek, hurá na jejich probírku. Čím dříve, tím lépe. A myslíme i na to, že dobrou probírkou ovlivníme i úrodu příštího roku. Samozřejmě pozitivně. Strom se tolik nevysílí a nebude mít takovou potřebu v následujícím roce odpočívat.

Jabloň prosvětlená, ale zatím před probírkouJabloň prosvětlená, ale zatím před probírkou

 

Zdroje fotografií: archiv autorky

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře