Řez rybízu: kdy a jak ho provádět?

Řez rybízu: kdy a jak ho provádět?Řez rybízu: kdy a jak ho provádět?
15. duben 2016  Lenka Rutteová   Ovoce  17639 zobrazení  531 slov

Rybíz je vděčným a oblíbeným ovocem. A také velice zdravým. Obsahuje velké množství vitamínu C. Navíc skvěle chutná, ať už čerstvě utržený, nebo v podobě džemu. Aby mohl rybíz dobře plodit, je nejvyšší čas pořídit mu nový sestřih. Jak na to?

Proč a jak stříhat rybíz?

Reklama

Rybízy pěstujeme jako keř či stromek. Účelem řezu je pěstovat dobře prosvětlenou korunu s pravidelně rozloženými výhony různého stáři tak, abychom rostlinu mohli podle potřeby omlazovat.

Keře

V prvním roce po výsadbě zakrátíme jednoleté výhony na tři pupeny. Ve druhém roce vybereme pět nejsilnějších a nejvhodněji postavených výhonů. Přebytečné výhony odstřihneme těsně u země.

Červený rybíz před jarním řezemČervený rybíz před jarním řezem

Koncem třetího roku by měl mít dobře zapěstovaný keř rybízu přibližně patnáct výhonů - pět jednoletých a stejný počet dvouletých a tříletých.

U starších keřů každý rok u červeného a bílého rybízu řezem odstraníme těsně u země čtyřleté nebo pětileté větve (podle jejich stavu). U černého rybízu je lepší po sklizni vyřezat již tříleté větve. Ostatní větve prosvětlujeme.

Černý rybíz již ke sklizniČerný rybíz již ke sklizni

U červeného a bílého rybízu můžeme plodné větve při řezu zkracovat, u černého rybízu to dělat nebudeme.

Stromky

U stromkového rybízu se staráme o to, aby korunka příliš nezhoustla. Nezapomeneme na podrost podnože, ten musí pryč.

Černý rybíz + angrešt = josta

Kříženec černého rybízu a angreštu dostal jméno josta. Získává si stále větší oblibu, protože plody jsou větší než černých rybíz, mají jemnější chuť i aroma, ale jejich přínos pro zdraví zůstává zachován.

Rostlina je podobná černému rybízu, je beztrnná, s rozložitými, prutovitými větvemi. Pro svou výšku (i 180 cm) a rozložitost se pěstuje převážně jako keř. Výhony jsou plodné až osm let.

Pravidelný zmlazovací řez tedy není nutný, stačí pouze podle stavu rostliny řez prosvětlovací a každoroční zkracování přerostlých větví. Odstraňování přestárlých základních větví provádíme jen jednou za několik let.

 

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 3.14 hvězdiček / Hodnoceno: 7x


Komentáře