5 sad tipů na využití černého kořene v kuchyni

5 sad tipů na využití černého kořene v  kuchyni5 sad tipů na využití černého kořene v kuchyni
7. duben 2017  Lenka Rutteová   Tipy a rady  1188 zobrazení  1426 slov

Černý kořen je delikatesní zeleninou plnou vynikající chuti a s neskutečně jemnou strukturou. Hodí se k jakékoliv konzumaci, ať už za syrova, kdy nás osvěží, tak po tepelné úpravě. Dokonale zahustí omáčky anebo v podobě lupínků zpříjemní odpolední posezení s přáteli.

Jediné, co lze černému kořenu při zpracování v kuchyni vytknout, je latexové mléko, které na vzduchu houstne a neskutečně lepí. Dost se podobá mléku pampelišky, ale rozhodně není hořké. Pokud si nedáváme pozor, zaneřádíme si latexovým mlékem jednak náčiní a jednak půl kuchyně, včetně našich rukou. A odstraňuje se opravdu velmi těžko.

Reklama

Jak ho oloupat?

Máme pro vás ale skvělý tip, jak se lepivým nehodám vyhnout – loupejte černý kořen v míse s vodou. A pak ho nechte ve vodě ještě nějakou dobu namočený. Kolují rady k oloupání černého kořene až po ovaření. Ale pokud chceme kořen syrový, je tato rada nepoužitelná. Voda to však všechno vyřeší, mléko prostě nesmí zaschnout.

při loupání pouští latexové mléko, je to vidět na svislých plocháchpři loupání pouští latexové mléko, je to vidět na svislých plochách

1.     Černý kořen ve studené kuchyni

Černý kořen má v syrovém stavu oříškovou a nasládlou chuť. Je jemný a velmi svěží. Dokonale se proto hodí zejména na pomazánky a saláty.

Základní pomazánka

Oloupaný černý kořen nastrouháme na jemném struhadle. A pak jej co nejdříve smícháme s tím, co máme v pomazánkách rádi. Takže například s jogurtem, s máslem, s žervé sýrem, majonézou. Dochutíme trochou citronu, solí a podle chuti pepřem či muškátovým oříškem.

Po nastrouhání postupujeme rychle, protože černý kořen oxiduje a hnědne. I když naštěstí ne tak rychle jako například celer. Takže nejdříve si přichystáme to, do čeho budeme kořen míchat, strouhání necháme jako poslední krok.

Základní salát

Salát z černého kořene dokáže být netradičním doplňkem poledního menu. Můžeme si vystačit pouze s černým kořenem, případně doplnit jinou zeleninu. Základ je v ovaření nakrájeného černého kořene, případně další zeleniny, ve vodě, do které dáme sůl, ocet a trochu cukru. Vaříme do měkka. (Můžeme však také nastrouhat kořen syrový a nijak jej tepelně neupravovat.)

Pak kořen vyjmeme a přelijeme jej vývarem z kořene. Ten ještě předtím dochutíme dalším octem, solí, cukrem a přidáme olej. Salát dáme vychladit a teprve vychlazený podáváme.

Salát můžeme obohatit dalšími složkami, jako je cukrová kukuřice, zakysaná smetana, nakládané houby, uzenina, sýry a mnoho dalšího.

2.     Černý kořen v polévkách

Černý kořen má obrovskou schopnost zahustit pokrm. Takže pokud chceme vařit krémové polévky a nechceme je zahušťovat jíškou či vločkami (chceme se vyhnout lepku), je černý kořen vhodná varianta. To stejné platí u omáček.

černý kořen mívá většinou poměrně pravidelný tvarčerný kořen mívá většinou poměrně pravidelný tvar

Základní krémovou polévku z černého kořene připravíme tak, že očistíme a oloupeme kořenovou zeleninu včetně černého kořene, cibuli, případně česnek. Vše nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do vody, lépe do vývaru. Pokud vaříme ve vodě, dochutíme solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Nezapomeneme na zelené natě.

Po uvaření přihodíme do polévky lžíci loupaných mandlí nakrájených na plátky a také olivový olej. Vše důkladně rozmixujeme. A pak už stačí jen podávat. Polévku můžeme doplnit o další prvky, jako například zakysanou smetanu.

3.     Černý kořen jako hlavní pokrm

Vynikající úprava černého kořene je jeho ovaření a podávání na způsob chřestu. Můžeme ho také obalit jako řízek a osmažit. Bezkonkurenčně nejlepší je černý kořen dušený, ochucený solí a bazalkou. Jeho pečená varianta s olivovým olejem, kurkumou a česnekem vede hlavně v létě.

dušený černý kořen a pastinák s bazalkoudušený černý kořen a pastinák s bazalkou

Černý kořen můžeme libovolně zapékat nebo z něj připravovat omáčky, dokonce i dipy. Když černý kořen povaříme ve smetaně a vývar posté zahustíme a ochutíme solí, pepřem či česnekem, s přídavkem trochy mascarpone, máme luxusní omáčku k masům i k bramborám či těstovinám.

Vynikající je oloupaný a ovařený černý kořen obalený ve slanině a listech špenátu (můžeme použít i mladé listy černého kořene). Obalené kořeny naskládáme do vymazané pečící formy, zalejeme vajíčkem rozkvedlaným ve smetaně, zasypeme sýrem. A dáme zapéct.

4.     Černý kořen jako chuťovka

Černý kořen si můžeme předchystat jako pečená kořeněná kolečka – uložená v krabičce vydrží několik dní (s podmínkou, že je řádně okořeníme a vypečeme, respektive vysušíme). Stačí kořen oloupat, nakrájet na tenká kolečka, poklást na plech s pečícím papírem, zasypat libovolným kořením a solí. A dát sušit horkovzduchem, na nižší teplotu. Musíme kolečka pravidelně kontrolovat, aby se nepřepekla.

smažené lupínky z čeného kořenesmažené lupínky z čeného kořene

Případně z černého kořene můžeme udělat vynikající a neskutečně křupavé zeleninové chipsy. V tomto případě černý kořen nekrájíme, ale podélně škrábeme škrabkou. Vzniklé lupínky osmahneme. A pozor, jsou nebezpečně křupavé a vynikající. A ani sůl nepotřebují, protože černý kořen má svou vlastní výbornou chuť.

5.     Černý kořen sterilovaný

Černý kořen můžeme sterilovat podobně jako okurky. Jen s tím rozdílem, že jej nakrájíme na kolečka (když budou šikmá, bude to zajímavější), povaříme pět minut ve sladko-kyselo-slané vodě a plníme do sklenic. Prokládáme, stejně jako okurky, cibulí a mrkví, můžeme třeba i feferonkou. Zaléváme nálevem na okurky a sterilujeme cca 30 minut na 95 stupňů.

 

Udělali jsme vám chutě? Tak doufáme, že černý kořen už na vaší zahrádce nebude chybět!

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Komentáře