6 tipů jak (nejen) v březnu využít zimní pór

6 tipů jak (nejen) v březnu využít zimní pór6 tipů jak (nejen) v březnu využít zimní pór
7. březen 2017  Lenka Rutteová   Tipy a rady  1088 zobrazení  1229 slov

Zimní pór je jedna z prvních, chcete-li posledních, zelenin, které si ze záhonku nosíme domů. Sklízí se celou zimu (když je příznivé počasí) a ještě i počátkem jara. Jak ho můžeme doma zužitkovat? Způsobů je mnoho. My vám přinášíme šest jednoduchých tipů, co s ním.

Zimní a jarní dar

Reklama

Pór je v  období své sklizně vzácným a velmi vhodným zdrojem čerstvé zelené hmoty, vitamínů, minerálů, stopových prvků, silic, enzymů a mnoha dalších látek, které tak nutně potřebujeme pro správný provoz našich tělesných schránek.

Pór nejenže detoxikuje a čistí naše těla, ale zvládne i bojovat proti nadměrnému zahušťování krve, čímž zpomaluje tvorbu křečových žil. Díky sirným aromatickým látkám má podobné léčivé účinky jako česnek a cibule. Dokáže stabilizovat hladinu krevního cukru, je nepříjemný vůči bakteriím a plísním v těle, ty se s námi pak raději rozloučí.

Pór je důležitým zdrojem železa, manganu a folátů, také vlákniny a pektinu.

Pór má univerzální využitíPór má univerzální využití

Obsahuje poměrně hodně solí kyseliny šťavelové, proto jeho zvýšená konzumace není vhodná pro lidi s nemocným žlučníkem, ledvinami nebo lidi trpící osteoporózou. Ti by měli konzumaci pórku vždy spojit s mléčným výrobkem, například tvarohem, sýrem.

1. Zeleninová obloha

Ať podáváte jakékoliv slané jídlo, neuškodí jej posypat najemno nasekaným pórkem. Ten nejen vhodně doplní chuť jídla, ale také mu dodá ty správné nutriční grády.

Pórem můžeme sypat slané pokrmy studené i teplé kuchyněPórem můžeme sypat slané pokrmy studené i teplé kuchyně

2. Pomazánka

Máte rádi pomazánky? Ať děláte jakoukoliv, zamyslete se, či do ní nepřidat i pórek. A přímo pórková pomazánka může vypadat takto:

Jejím základem bude tvaroh nebo žervé sýr. Pak přimícháme podle chuti jogurt, majonézu, zakysanou smetanu, mascarpone, prostě cokoliv, co máme rádi a tvaroh či žervé tím zvláčníme. Do pomazánky přidáme najemno nasekaný pórek, sůl a pepř. Ale můžeme přidávat i jiné ingredience – například česnek, červenou papriku či třeba vejce, šunku, petrželku, bazalku. Fantazii se meze nekladou.

3. Předkrm – pórek plněný brynzou

Pro ozvláštnění slavnostního oběda nebo jako příjemná změna ve studené kuchyni může posloužit pórek plněný brynzou s bylinkami. Začneme tím, že si přichystáme náplň, konkrétně červenou papriku, petrželku a třeba medvědí česnek nakrájené velmi najemno. To smícháme s brynzou a dochutíme pepřem.

Pórky k plnění připravíme tak, že nakrájíme jejich bílou část na cca 10 centimetrů dlouhé špalíčky a jejich vnitřek vytlačíme ven tak, aby nám zůstaly „roury“ z cca 3 – 4 vrstev. No a roury naplníme a uložíme do ledničky. Po cca hodině můžeme nakrájet velmi ostrým nožem asi půl centimetru silná kolečka a podávat s pečivem.

4. Polévka jak jinak než pórková

 

Pór osmahneme pomalu a do tmavší barvyPór osmahneme pomalu a do tmavší barvy

Hitem českých domácností bývá pórková polévka, většinou ji mají rády i děti. Pórek pomalu osmahneme na másle a olivovém oleji (až začne chystat nahnědlou barvu – trvá to poměrně dlouho) a pak na něm osmahneme mouku, zalijeme vývarem a mouku rozvaříme. Ochutíme pepřem, sůl přidáváme podle chuti připraveného vývaru.

Můžeme poté rozmixovat ponorným mixérem – zejména pro malé děti nebo pro nebaštiče vařené zeleniny. Polévku lze připravit i ze zmrazeného pórku.

Hotovou polévku lze pak i rozmixovatHotovou polévku lze pak i rozmixovat

5. Hlavní chod – plněné pórkové lodičky

Plněný pórek lze také připravit na mnoho způsobů. Základem jsou připravené pórkové lodičky, tedy cca 10 centimetrů dlouhé pórkové špalíčky rozkrojené podélně napůl a vybrané až na cca 5 vnějších vrstev.

Takto připravené lodičky plníme čímkoliv, co máme rádi. Můžeme například použít mleté maso, strouhanku a vejce – víceméně jakoby na sekanou. Plnit můžeme ale i masem smíchaným se sýrem nebo si uděláme čistě vaječno – sýrovou náplň, do které můžeme přimíchat například i houby.

Naplněné pórkové lodičky klademe do vymazaného pekáče, přelejeme je například rajčatovou šťávou nebo jen podlejeme trochou vody a na povrch poklademe jemné plátky másla. Zapékáme nejdříve pod pokličkou, poté můžeme zasypat sýrem a péci ještě otevřené.

Do náplně můžeme použít zelenou část stonkuDo náplně můžeme použít zelenou část stonku

Podáváme s brambory anebo těstovinami, dobrá je k tomu i rýže či jiná obilnina (bulgur, pohanka atp.)

6. Salát

Saláty pórku nabízejí neskutečně široké uplatnění. Pórek lze přidat do jakéhokoliv zeleninového salátu, lze však udělat i salát převážně pórkový.

Stačí pórek najemno nakrájet, k tomu přistrouhat jablko a vše smíchat se zálivkou, například s jogurtem či zakysanou smetanou, stačí ale jen ta vodová na hlávkový salát, s kapkou oleje. Přidat dle chuti můžeme třeba i sýr nebo papriku. Obměnit můžeme salát použitím ananasu, kukuřice a tatarské omáčky.

Tak co, už si jdete pro pórek?

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Komentáře