7 tipů, jak konzervovat a zpracovávat cukety

Zdroj: pixabay.comZdroj: pixabay.com
19. leden 2016  Lenka Rutteová   Tipy a rady  28167 zobrazení  886 slov

Vypadá to, že letos budete mít opravdu velkou úrodu cuket? Pak vás jistě zajímá, jak zeleninu zpracovat, abyste se z ní radovali co nejdéle. Cuketa sice vydrží ve sklepě minimálně do prosince (pokud správně vyzraje na rostlině), ale chceme ji mít k dispozici i v pozdějších měsících, nejlépe až do následující sklizně. Na řadu tedy přichází jejich konzervace. Přinášíme vám 7 tipů, jak cukety zpracovávat a konzervovat.

 

Reklama

1. Zamražení

Nejjednodušším způsobem konzervace cukety je její zamražení. Cuketu je nutno před zamražením tepelně upravit, ať již dušením, grilováním nebo blanšírováním. Zamrazená vydrží v použitelném stavu i několik měsíců.

2. Zavaření

Pokud nemáte dost místa v mrazáku, ale chcete mít k dispozici cuketu v co nejpřirozenější formě, zvolte zavaření bez ochucení. V takovém případě poduste nastrouhanou cuketu na troše oleje, naplňte do sklenic a zavařujte alespoň 20 minut na cca 85 stupních. Cuketu  budete moci použít jak na slané, tak na sladké vaření.

3. Polotovary

Konzervování nabízí možnost vyrobit si polotovary, které budete mít připraveny pro budoucí rychlejší vaření. Anebo udělat rovnou hotové produkty přichystané k snědku. Jednoduchými recepty jsou například cuketové zelí, cuketové čatní, cuketové toasty nebo cuketová čalamáda.

4. Cuketové zelí

Na cuketové zelí budete potřebovat:

 

  • čtyři kila nastrouhané cukety
  • půl litru octa
  • 400g cukru
  • 50g soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 lžíci hořčičného semínka

 

Vše smícháte a necháte půl hodiny odpočinout. Pak naplníte do sklenic cca 2cm pod okraj, zavíčkujete a sterilujete 20 minut na 85 stupních. Z této dávky budete mít cca 8 velkých sklenic.

Takto zavařené zelí se hodí jako příloha (podušené na cibulce, popřípadě zahuštěné), k haluškám nebo jako salát.

Pokud byste chtěli mít cuketové zelí přichystané například do segedínského guláše, nebo do slaného pečiva (kapsy s uzeninou), vynechte při přípravě cukr.

5. Cuketové „tousty“

Pro výrobu cuketových toastů si připravte:

 

  • 1,5kg nastrouhané cukety
  • 3 lžíce sádla nebo oleje
  • 6 velkých cibulí
  • 1 paličku česneku
  • 1 kávovou lžičku zázvoru
  • 1 kávovou lžičku pálivé papriky
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 2 protlaky nebo kečup
  • sůl na dochucení

 

Cibuli osmahněte, na ní cca 30 minut poduste cuketu i s kořením, později přidejte česnek. Nakonec přidejte protlak či kečup, ještě chvilku provařte, pak rozmixujte, naplňte do sklenic a zavařte 20 minut na cca 85 stupních.

Výsledná hmota je výborná namazaná na topinkách. Využijete ji ale i při vaření - pod maso. Dodá masu pikantní chuť a vytvoří omáčku. To samé platí o přidání k dušené zelenině, těstovinám.

6. Cuketové čatní

Základem počeštěného čatní jsou podušená, namixovaná a přepasírovaná rajčata (i zelená). Do vzniklé hmoty přidejte nastrouhanou cuketu, ovoce – jablka, švestky, meruňky, rozinky, angrešt, cokoliv, co potřebujete spotřebovat. Přidejte cibuli (přibližně tolik, co jablek), česnek, pálivou papriku nebo feferonku, na kilo rajčat přibližně 200 g cukru, 2dcl octa, kávovou lžičku soli, lžičku pepře, lžičku mletého nového koření a také lžičku zázvoru. Místo nového koření a zázvoru lze použít kari koření. Výslednou chuť si doladíte sami. Vše duste pod pokličkou, ještě horké plňte do sklenic a nezavařujte.

Čatní se hodí k masovým jídlům, ale i k sendvičům, na doplnění chuti masa při vaření atd.

7. Cuketová čalamáda (sladkokyselý salát)

Jsou potřeba:

  • dvě kila nastrouhané cukety
  • 3 červené papriky
  • 3 cibule
  • čtvrt litru octa
  • tři čtvrtě litru vody
  • 40g soli
  • 250g cukru
  • 2 kávové lžičky hořčičného semínka

Nejdříve prosolte cuketu a nechte ji odležet. Mezitím si svařte nálev z vody, cukru, soli, octa a hořčice. A nakrájejte papriku a cibuli. Až cuketa pustí vodu, vymačkejte ji. Vymačkanou cuketu a nakrájenou papriku a cibuli vložte do nálevu, přibližně deset minut vařte. Ještě horké plňte do sklenic a nezavařujte. Složení zeleniny můžete obměňovat.

Salát je výborný k masovým nebo zeleninovým jídlům, k namazanému chlebu, k topinkám či toastům. Anebo jako osvěžující svačinka.

Uskladňujete cukety i jiným způsobem? Podělte se s námi o vaše tipy.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 4.83 hvězdiček / Hodnoceno: 6x


Komentáře