Bylinkové masti z bylin z vlastní zahrádky? Vyškvařte si na ně domácí sádlo!

Bylinkové masti z bylin z vlastní zahrádky? Vyškvařte si na ně domácí sádlo!Bylinkové masti z bylin z vlastní zahrádky? Vyškvařte si na ně domácí sádlo!
25. listopad 2016  Lenka Rutteová   Tipy a rady  1047 zobrazení  1285 slov

Rádi si doma vyrábíte bylinkové masti z bylinek vypěstovaných na zahrádce, na balkoně nebo za oknem? A co používáte jako nosnou mast? Už jste vyzkoušeli doma vyškvařené sádlo?

Proč sádlo?

Reklama

Sádlo má pro přenášení užitkových látek, které jsou v bylinkách obsaženy, ty nejlepší předpoklady. Patří totiž mezi nejkvalitnější tuky užívané při výrobě mastí. Představuje jak kvalitní nosič léčivých látek obsažených v bylinách, tak také prostředek k léčbě různých dermatitid. Navíc se svým složením hodně podobá lidskému tuku, z toho důvodu se velmi dobře vstřebává do lidské pokožky.

Bezpečná forma sádla

Sádlo pro farmaceutické účely se extrahuje parou, to v domácích podmínkách nezvládneme. Proč parou? Protože nešetrně škvařené sádlo může obsahovat alergizující složky.

Jak na to?

1. pořídit to správné sádlo

Nejprve je potřeba si pořídit pláty syrového sádla, nikoliv mraženého. Přichystáme si hrnec se silnějším dnem, případně s keramickým, mramorovým či teflonovým povrchem, ve kterém tolik nehrozí připálení.

Pláty sádla nakrájíme na proužky a pak na kostičkyPláty sádla nakrájíme na proužky a pak na kostičky

2. nakrájet na kostičky

Řádně si nabrousíme kuchařský nůž a začneme sádlo krájet nejprve na tenčí proužky, poté na menší kostičky. Čím menší kostičky uděláme, tím více sádla vyškvaříme a vedlejší produkt, tedy škvarky, budou nejen menší, ale i křupavější.

3. dopředu podlít

Před samotným škvařením můžeme do hrnce přidat trošku vody. Tím se vyhneme nebezpečí přepálení a vzniku nežádoucích látek ve výsledném sádle.

Nejprve vložíme do kastrolu jen třetinu kostekNejprve vložíme do kastrolu jen třetinu kostek

4. do hrnce sypat po třetinách

Kostičky sádla dáváme do hrnce přibližně po třetinách. Oheň, respektive záhřev sporáku, držíme po celou dobu na nižší intenzitě. První třetinu nedříve necháme zahřát do fáze, kdy se začne lesknout. Pak přidáme druhou. Až se leskne i druhá várka, přidáme i poslední díl kostiček sádla.

Další třetinu přidáme, až ta první zesklovatíDalší třetinu přidáme, až ta první zesklovatí

5. přiklopit, ale i pravidelně míchat

Pravidelně mícháme a mezi mícháními přiklápíme hrnec pokličkou. Díky tomu se sádlo lépe propaří a opět snížíme riziko přepálení.

6. občas promíchnout

Až kostičky pustí základní vrstvu sádla, sundáme poklici a necháme pomaličku škvařit. Občas promícháme, ale už to nebude tolik potřeba. Dbáme na to, aby intenzita tepla byla nízká, jen tolik, aby sádlo vřelo jen minimálně.

Sádo pomalu škvaříme, na povrchu bude pěnitSádo pomalu škvaříme, na povrchu bude pěnit

Na povrchu se bude tvořit jakoby pěna, tak je způsobena přítomností vody v sádle (tuk a voda jsou na sebe v tukové tkáni navázány, navíc současná průmyslová krmiva tuto vazbu ještě posilují, aby pašíci byli těžší).

7. hotové sádlo slít

Až jsou škvarky nazlátlé, máme vyškvařeno. Teď už stačí jen vzít žáruvzdornou nádobu, do které ještě horké sádlo slijeme. Asi nejjednodušší je sádlo scedit přes kovový cedník. Pokud nám nezáleží na výsledných škvarcích, tak je naběračkou pořádně vymačkáme. Později z nich můžeme udělat vynikající pomazánku nebo je do jiné pomazánky přidat, namíchat do těsta nebo použít při vaření, výborně se hodí k luštěninám.

Hotové sádlo slijeme do nádob, které snesou vysoké teplotyHotové sádlo slijeme do nádob, které snesou vysoké teploty

Pokud chceme zachovat křupavé škvarky, mačkat je nebudeme. Pokud bychom je nespotřebovali do cca 2 týdnů, odpovídající část zamrazíme. Po rozmrazení sice již nekřupou, ale do vaření se hodí pořád.

8. vše nechat vychladnout

škvarky i sádlo necháme volně vychladnout. Pokud jsme ho slívali do zavařovacích sklenic, můžeme je zavíčkovat a procesem chladnutí se samy zavaří. Hotové sádlo skladujeme ve sklepě nebo v lednici. Lze jej i mrazit.

My zužitkujeme i škvarky, tak je nemačkámeMy zužitkujeme i škvarky, tak je nemačkáme

Máme hotovo, jdeme na konečné masti

Jak? Čerstvé nebo sušené bylinky rozdrtíme v přístroji na smoothie nebo v sekáčku a smícháme se sádlem.

Pokud by nám zbyly větší kusy bylinek a rušily by strukturu masti, tak mast mírně rozpustíme a přecedíme přes plastové sítko. Necháme opět ztuhnout. Ale opatrně, zahřát opravdu jen minimálně.

Hotové masti uchováváme v lednici nebo na chladné verandě, ovšem tam jedině v neprůhledném obalu.

Výroba mastí může začítVýroba mastí může začít

 

Jaké bylinky používáte pro výrobu mastí? Které potíže vám pomáhají řešit? Napište nám do komentářů, budeme rádi za vaše postřehy.

 

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře