Co dělat s poškozenými jablky, která nelze uskladnit?

Co dělat s poškozenými jablky, která nelze uskladnit?Co dělat s poškozenými jablky, která nelze uskladnit?
24. září 2016  Lenka Rutteová   Tipy a rady  2233 zobrazení  1457 slov

Česání jablek mělo zase stejný průběh: alespoň v polovině z nich jsou červi. A když ne červi, tak jsou nakousaná od vos a sršní, přestože na stromech visely pasti s pivem. Srdce nás z toho bolí, jenže všechna jablka v krátké době sníst nezvládneme.

Hlavu vzhůru, i jablka můžeme konzervovat! Jak? Tepelnou úpravou nebo sušením.

Reklama

Sušení

Nasušené jablečné křížaly se hodí jednak k pojídání jen tak, na chuť, jednak k přípravě mnoha vynikajících dobrot. Dokonce i těch raw, pokud dodržíme nižší teplotu při sušení. Pokud křížaly přelijeme horkou vodou, vyrobíme si kvalitní ovocný čaj.

Letos se červíci opravdu snažili...Letos se červíci opravdu snažili...

Zavaření

Máte rádi jablečný štrůdl? Jablečný koláč? Jablečné buchty, muffiny a další mňamky? Připravte si jablka pro jejich pečení už teď, a pak bude pečení fofrovka.

Nastrouhaná a zavařená jablka jsou celý rok k dispozici pro rychlé pečeníNastrouhaná a zavařená jablka jsou celý rok k dispozici pro rychlé pečení

Jablka oloupeme, vybereme jádřince a nakrouháme na tenké plátky. Naplníme sklenice a řádně je při plnění udusáme. Zavíčkujeme, zavaříme cca 25 min. na cca 85 stupních a máme hotovo. Jablka budou před použitím už vypocená a nebudou nám pak tolik vytékat z těsta ven.

Můžeme udělat i klasický kompot. Jablka oloupená a nakrájená na větší kousky přelejeme nálevem s cca 300g cukru na litr. Nebo zalijeme jen vodou a do každé sklenice vsypeme lžíci nebo dvě cukru – podle toho, na jak sladký kompot jsme zvyklí. A zavaříme 25 minut na 80 stupňů.

Nebo jablečný kompot púrostě jen naservírujeme jako doplněk k hlavnímu pokrmuNebo jablečný kompot púrostě jen naservírujeme jako doplněk k hlavnímu pokrmu

Kompot podáváme k hlavním jídlům nebo si s ním zlepšíme třeba obilnou kaši.

Povidla

Jablečná povidla nejsou tak slavná jako povidla švestková. Ale jsou také výborná. Připravujeme je stejně jako povidla švestková, tedy pomaličku z jablek odpaříme co nejvíce vody. Pravidelně mícháme, aby se jablka nepřichytila.

Jakmile jsou povidla dost hustá, naplníme je so skleniček a pevně uzavřeme. Můžeme je pro jistotu i zavařit, stačí 15 minut na 90 stupních. Jablka moc ráda kvasí. Povidla můžeme i dochutit – cukrem, citronem, skořicí…

Používáme jakkoliv. Třeba jen namažeme na pečivo, potřeme jimi palačinky, řezy, přidáváme do zeleninových a masových jídel.

Klevela

Klevela je méně sladká marmeláda bez přídavku pektinu a konzervantů. Připravíme ji tak, že oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na kousky, nasypeme do hrnce a prosypeme cukrem v množství cca 200g na kilo jablek. Promícháme a necháme 24 hodin stát.

Jablka pustí za tu dobu hodně šťávy. Pak je dáme vařit a vyvaříme do požadované konzistence. Pečlivě mícháme. Horké naplníme do skleniček a můžeme, ale nemusíme zavařit.

Jablečná klevela je super třeba do jogurtuJablečná klevela je super třeba do jogurtu

Používáme podobně jako marmeládu.

Pečený čaj

Pečený jablkový čaj je dobrůtkou. Pečeme je jako jiné čaje, tedy s cukrem, ostatním ovocem, pokud máme rádi, se skořicí, hřebíčkem, případně badyánem, fenyklem.

Suroviny nasypeme na plech, promícháme a postupně při občasném míchání pečeme. Většinou při teplotě okolo 200 stupňů. Doba pečení závisí ne velikosti kousků jablek.

Dobré je po dopečení přidat trošku rumu. Pokud nechceme přidávat rum, vmícháme špetku kyseliny sorbové. Naplníme do skleniček a máme hotovo.

Jablkové čatní

Už jste zkusili jablkové čatní? Vynikající. Jak na něj? Budeme potřebovat 300g cukru na kilo jablek, 300g cibule, 250ml octa, lžičku soli, pepře, zázvoru, cayennského pepře. Trochu tymiánu a 2 bobkové listy. Můžeme přidat i nastrouhanou cuketu. Kdo nechce čatní pálivé, nedává cayennský pepř. Místo něj může být třeba sladká paprika.

Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s trochou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Pak zalijeme octem a přidáme nakrájená oloupaná jablka. Zanedlouho po nich dosypeme ostatní suroviny a vaříme asi půl hodinky, dokud směs nezhoustne.

Po dovaření vyjmeme bobkové listy a horkou směsí plníme malé skleničky, uzavřeme a necháme vychladnout. Podáváme k masovým jídlům, toustům, slaným palačinkám a dalším dobrotám.

Jablkové čatní máme rádi dobře promixované, s paprikou.Jablkové čatní máme rádi dobře promixované, s paprikou.

Jablkový mošt

Vůně podzimu – jablečný mošt. Jablka odšťavníme. Šťávu buď zavaříme v zavařovacích sklenicích, nebo ji horkou plníme do lahví a skladujeme položené.

Část syrové šťávy odložíme do lednice, vydrží tam přibližně týden. A nezapomínejme, že při vypití příliš velkého množství může bolet břicho. Zejména dětské.

Jablkový sirup

Jablkový sirup vyrábíme z počátku stejně jako mošt – jablka odšťavníme. Do vzniklé šťávy vmícháme dle návodu kyselinu sorbovou a cukr v poměru 1kg na 1 litr. Rozpouštění cukru trvá několik hodin, sirupem občas zamícháme.

Po rozpuštění všeho cukru naplníme do lahví a zazátkujeme. Takto vyrobený sirup vydrží minimálně rok.

Jablkovým sirupem můžeme například přelít pudingJablkovým sirupem můžeme například přelít puding

 

V sirupu zůstane zachována spousta vitamínu C (pokud použijeme jiné než nerezové nádoby) a dalších prospěšných látek. Děti milují sladká pití a my budeme vědět, že pijí zdravěji, než pokud bychom jim koupili třeba ochucenou pramenitou vodu.

Jablečné pyré

To využijeme pro tvorbu přesnídávky – zavařením. Pokud pyré zamrazíme, máme jablečnou dřeň.

Pyré uvaříme tak, že na kousky nakrájená jablka rozdusíme, můžeme je z počátku podlít troškou vody. Rozvařenou směs rozmixujeme a základ je hotov. Přidat můžeme i jiné ovoce nebo klevelu či marmeládu.

Pak již jen dochutíme, pokud chceme, a buď naplníme do skleniček a zavaříme na 90 stupních 20 minut, nebo naplníme do mističek a zamrazíme. Anebo uděláme obojí.

 

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Komentáře