Jak na uskladnění zeleniny?

Jak na uskladnění zeleniny?Jak na uskladnění zeleniny?
26. září 2016  Lenka Rutteová   Tipy a rady  3267 zobrazení  1201 slov

Ne každou zeleninu můžeme prostě jen tak šoupnout do sklepa. U některých druhů bychom splakali nad výdělkem. Která zelenina může do sklepa a která vyžaduje jiné uskladnění?

Co můžeme do sklepa uložit na několik dní?

Reklama

Krátkodobě (max. týden) můžeme ve sklepě uložit listovou zeleninu, nejlépe celé rostliny i s kořeny v nádobě s trochou vody.

Až narostou, bude možno je ve sklepě skladovat několik dníAž narostou, bude možno je ve sklepě skladovat několik dní

 

O něco déle nám tu vydrží květák, brokolice, pórek, rebarbora (jen na jaře), fenykl, ředkvičky, fazolky, čekanka, hrášek (lusky), kukuřice, okurky, růžičková kapusta, nebo třeba artyčoky.

Lusky můžeme krátkodobě uskladnit ve sklepěLusky můžeme krátkodobě uskladnit ve sklepě

 

A co na dobu o něco delší?

Přibližně měsíc, i o něco déle ve sklepě vydrží například kedlubny, ředkve (některé druhy i celou zimu), papriky, chilli papričky, ne zcela vyzrálé cukety, řapíkatý celer, chřest, řapíkatý mangold, zelí či kapusta.

Cuketa, kterou budeme brzy spotřebovávat, nemusí být zcela vyzráláCuketa, kterou budeme brzy spotřebovávat, nemusí být zcela vyzrálá

 

Co nám ve sklepě vydrží přes celou zimu?

Dlouhodobě můžeme mít ve sklepě uloženou kořenovou zeleninu – mrkev, pertžel, celer, pastinák, červenou řepu, krmnou řepu, některé ředkve, také vodnici, či tuřín. Pak také brambory. A dlouho vydrží i vyzrálé cukety (při poklepu zvoní).

Polorané brambory vydrží ve sklepě spolehlivě až do konce jara.Polorané brambory vydrží ve sklepě spolehlivě až do konce jara.

 

Pokud chceme úrodu, zejména kořenové zeleniny, uskladnit na dlouho, nejlépe uděláme, když ji prosypeme pilinami. Lze použít i písek.

Než dáme kořenovou zeleninu do sklepa, necháme ji nějaký čas vyvětratNež dáme kořenovou zeleninu do sklepa, necháme ji nějaký čas vyvětrat

Na dno nádoby nasypeme piliny, vložíme zeleninu, zasypeme ji pilinami. Pak uděláme další patro, pokračujeme až po horní okraj nádoby.

Kořenové zelenině se dobře daří v pilináchKořenové zelenině se dobře daří v pilinách

 

Pokud máme nádoby dost vysoké, můžeme do pilin vkládat zeleninu „na stojáka“. Jestli máme jen klasické děrované přepravky, vyložíme si je novinami či jiným papírem a pak můžeme sypat piliny.K uskladnění můžeme použít i papírové krabice.

Tuto mrkev a petržel zanedlouho spotřebujeme, proto je jen proložená papíryTuto mrkev a petržel zanedlouho spotřebujeme, proto je jen proložená papíry

 

Co do sklepa rozhodně nedávat?

Chladné a vlhké prostředí nesvědčí například dýním Hokkaidó, cibuli, česneku, rajčatům, lilkům, ale ani černému kořenu, který i ve vlhkém sklepě rychle seschne.

Kam se zeleninou, která nesmí do sklepa?

Dýně Hokkaidó se budou mít nejlépe na chodbě, na verandě nebo kdekoliv jinde, kde je chladněji, ale sucho. Máme vyzkoušeno, že na verandě vydrží až do Velikonoc, někdy i déle.

Dýním Hokkaidó se nejlépe daří na verandě či chodběDýním Hokkaidó se nejlépe daří na verandě či chodbě

 

Cibule a česnek budou za verandu také vděčné. Potřebují sušší místo, kde nemrzne. Dobře zaschlá cibule a česnek nepaličák vydrží do dalšího léta.

Rajčata, která nám zbyla po podzimní likvidaci rostlin, naskládáme do sklenic a dáme na světlé místo. Postupně dozrají i ta nejzelenější. Musejí však být zdravá, bez napadení plísní. Sklenice pravidelně kontrolujeme a napadené kusy vyhazujeme.

Lilky lze skladovat pouze krátkodobě. Na chodbě cca týden, v lednici to zvládnou možná dva týdny, ale rozhodně to jejich chuti neprospěje.

Lilky snesou uskladnění opravdu jen minimálníLilky snesou uskladnění opravdu jen minimální

 

Černému kořenu se nejlépe daří v zemi. Pokud nemusíme, dopředu jej nevyrýváme. Pokud musíme, skladujeme jej v lednici v proděravělém igelitovém sáčku. Vydrží cca 2 týdny, někdy déle, pokud je naprosto zdravý.

Nezapomínáme na základní očištění

Každá zelenina, kterou chceme uskladnit, musí být očištěná. Neznamená to přímo omytá. Stačí nechat zeminu na zelenině zaschnout a pak ji jen lehce sundat, abychom zeleninu nepoškrábali. Platí to zejména u brambor a kořenové zeleniny.

 

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře