Příběh zeleného ječmene

Příběh zeleného ječmenePříběh zeleného ječmene
16. únor 2017  Lenka Rutteová   Tipy a rady  2222 zobrazení  1116 slov

Fenomén současné doby a vysavač našich peněženek – tak se také dá popsat v současnosti jeden z nejprodávanějších zelených zázraků, zelený či mladý ječmen.

Přestože účinky zeleného ječmene znali už ve starověkých říších, tedy v Mezopotámii, Číně, Egyptě či Řecku, nezachovala se mu v Evropě stálá přízeň a historií se vine nitka přívalových vln, kdy zelený ječmen získává na své oblíbenosti a začne po něm velká sháňka. A kdy naopak zase upadá do zapomnění.

Reklama

Mladý ječmen na vrcholu oblíbenosti

V současnosti je lidstvo, respektive Evropa, ve fázi, kdy mladému ječmeni (ale i prosu) opět „přišla na chuť“. Takže se internetem šíří lavina informací o jeho účincích o blahodárném vlivu na naše tělo při pravidelném pití na lačno. A ke skoro každému článku najdeme připíchnuté odkazy do toho správného obchodu, kde si prášek ze zeleného ječmene koupit.

Když na odkaz klikneme, prohlédneme si nabízené výrobky, spočítáme množství potřebné pro naši rodinu a shlédneme dolů k ceně, protočí se nám panenky, protože zjistíme, že bychom museli vydělávat skoro jen na ten ječmen, abychom sobě i rodině dopřáli to správné dávkování. Zeleným ječmenem se prý předávkovat nedá, tak výrobci doporučují mega dávky, aby to ve skleničce či pytlíčku rychleji ubývalo.

Domácí zelený ječmen

A co to vyřešit jinak? Co si ho třeba vypěstovat doma a přidávat do jídla jako zelenou ozdobu našich jídel? Dělat z něj třeba pomazánky, dipy a jiné dobroty. Zelený ječmen totiž nádherně svěže voní a jeho chuť není nijak výrazná – je naopak snoubivá s jinými chutěmi běžných pokrmů. Takže si jím můžeme netradičně a velmi příjemně doplnit naše jídla o další chuť i aroma.

Sklízíme postupněSklízíme postupně

A nevěště hlavu vy, kdo nemáte zahrádku. Ječmen naroste kdekoliv. A také kdykoliv, i teď v zimě. Stačí mu málo. Zvládne to i na buničité vatě, nejlépe se mu samozřejmě daří v substrátu. Z pěstování na buničité vatě asi nebude tolik nabitý výživnými látkami, ječmen ze substrátu (zeminy) bude jistě kvalitnější.

Jak jej pěstovat?

Ti, co pěstují velikonoční osení, s ním mají své zkušenosti. Vědí, že ho stačí zasít na prolitý podklad (jakýkoliv substrát či zeminu), mírně překrýt vrstvičkou substrátu či zahradní zeminy a pak jen pravidelně vlhčit, ovšem ne příliš.

Už se probouzíUž se probouzí

Ječmen začne v krátké době růst a bezy doroste do požadované výšky okolo 20 centimetrů. Sklízet jej můžeme samozřejmě již mnohem dříve, nejlepší je sklizeň postupná, kdy začneme s cca 8 – 10 cm dlouhými výhonky (aby se již daly dobře držet v ruce) a pokračujeme, dokud jsou rostliny aktivní v růstu.

Až bude venku teplo, bude jeho pěstování ještě snadnější. Na balkoně nebo na malém kousku záhonu poroste ještě ochotněji a bude obsahovat i více živin.

Sejeme najlépe na prolitý substrátSejeme najlépe na prolitý substrát

Kde vzít semínka? Ječmen se prodává všude, kde lze koupit chovatelské potřeby například pro králíky, i ty domácí mazlíky. Já jej kradu našim králíkům přímo ze sudu, kde máme ječmen uložený.

A poté zase zalijeme, opatrněA poté zase zalijeme, opatrně

Jak jej použít?

Vždy v syrovém stavu. To by měl být základ, aby se do těla dostalo maximum z jeho obsahu. Tedy i enzymy, které bychom teplotou nad 40 stupňů zničili.

Nakrájený zelený ječmen je vhodný jako posyp na pokrmy teplé i studené kuchyně, do salátů, pomazánek, dipů a mnoha jiných druhů jídel, kde jej v krátké době sníme.

Velmi moderní jsou v současné době smoothie a šťávy ze zeleniny i ovoce. Zelený ječmen lze odšťavnit i namixovat do smoothie, ale… odborníci v oblasti zpracování potravin, například prof. Hajšlová, obecně upozorňují, že čím komplikovanější a mechanicky rozsáhlejší je zpracování surovin (drcení, mixování, odšťavňování), tím více probíhá proces oxidace a mnoho výživných látek se z takto zpracovávaných surovin vytrácí.

Brzy začne růstBrzy začne růst

Takže je výhodnější nespoléhat se jen na smoothie a šťávu z ječmene, ale udělat z něj součást našeho běžného jídelníčku. Prostě jeho použití střídat. O prosu platí to stejné.

Pokud budete ječmen přece jen raději kupovat už zpracovaný, sáhněte raději po výrobku ze sušeného ječmene, nikoliv z ječmenné šťávy. Věřte, že tak koupíte víc výživných látek a méně umělých přísad.

 

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Komentáře