Vánoce z naší zahrady

Vánoce z naší zahradyVánoce z naší zahrady
19. prosinec 2016  Lenka Rutteová   Tipy a rady  829 zobrazení  1403 slov

Vánoce ťukají na dveře čím dál silněji a my stále přemýšlíme co nejlepšího našim blízkým a přátelům nabídnout, až budeme vánočně hodovat a občerstvovat se, až se budeme kochat vánoční výzdobou a užívat si vánočních vůní.

Naštěstí máme naše zahrady, takže mnoho surovin potřebných k přípravě tabule plné kvalitních dobrot, máme už od léta a podzimu doma. Nejsme tedy závislí na momentální nabídce super hyper marketů a navíc máme suroviny v ověřené biokvalitě, chutné, nepodtržené a po celou dobu správně skladované bez nutnosti výrazné chemické konzervace.

Reklama

Nejen finanční výhody…

Už jste si někdy spočítali, kolik byste museli v obchodě s biopotravinami během roku nechat peněz, abyste si koupili vše, co si jinka přinesete z vlastní zahrádky a co si sami doma vyrobíte? A protočily se vám u toho čísla panenky? A vašim blízkým nebo známým také? Už se asi nediví, proč se lopotíte na zahradě (kromě toho, že vás to baví a přináší duševní relax)…

Ale zpět k tématu:

Co z naší zahrádky využijeme pro přípravu Vánoční tabule a vánočního pohoštění?

K obědu

Sváteční houbová polévka k obědu na Štědrý den nabídne prostor pro využití pěstovaných žampionů, bedlí nebo třeba hlívy, k tomu brambory a zelenina.

Tradice

Hvězda i se semínky, v marketových jablcích ne zcela samořejmostHvězda i se semínky, v marketových jablcích ne zcela samořejmost

Tradiční krájení jablek se neobejde bez jablíček z naší zahrady – v nich hvězdu z hnědých jadérek zcela jistě najdeme!

A k pití si uvaříme čaj z letních bylinek, které jsme si během sezóny sušili – měsíček, mátu, meduňku, diviznu, kopřivu, lípu, šípek, dobromysl, mateřídoušku a jistě i mnoho jiných. Kdo si rád osladí, může k tomu využít domácí sirupy z ovoce nebo z květů bezu.

Zahradu najdeme i v cukroví - zejména marmeládyZahradu najdeme i v cukroví - zejména marmelády

Cukroví jsme napekli a k jeho slepení často použili marmeládu z našich zásob. Tradičně je nejlepší malinová nebo rybízová, obě jsou kyselejší, a tak sladkou chuť těsta dobře doplňují.

Tradiční ovocné talíře doplníme jablky, oříšky a naším sušeným ovocem, které je jistě bez cukru a bez síry... Sušené ovoce přidáme i do vánočky nebo biskupského chlebíčku.

Do domácího pečení se skvěle hodí sušené ovoceDo domácího pečení se skvěle hodí sušené ovoce

Něco k lepší náladě i trávení

Aperitivem i digestivem ke štědrovečernímu stolu může být likér z ovoce, který připravujeme naložením ovoce do cukru, kdy necháme ovoce v cukru několik dní ležet, až pustí šťávu. Pak přilijeme alkohol (dle chuti) a promixujeme ponorným mixerem (pokud jsme naložili ovoce bez pecek, například černý rybíz, višně mixovat nebudeme...). Vše přecedíme a likér je hotov.

Domácí ovocné likéry dodají i vitamín CDomácí ovocné likéry dodají i vitamín C

Štědrovečerní menu

Zelenina bude hrát prim i ve štědrovečerní rybí polévce a také v bramborovém salátu. Tam použijeme samozřejmě i naše brambory. A kdo má, tak i vejce.

Když k přípravě kapra či jiné ryby použijeme i doma vypěstovanou saturejku a rozmarýn, bude výsledná chuť mnohem delikátnější.

Kapra dochutíme našimi bylinkamiKapra dochutíme našimi bylinkami

Věříte, že ke kaprovi s bramborovým salátem se hodí jako doplněk kompot z ostřejšího ovoce? Třeba černý rybíz a angrešt. To je ta správná volba.

Smaženého kapra a bramborový salát je občas těžké strávit. Můžeme si pomoci dobrým jablíčkem – díky svému složení nám s trávením výrazně pomůže.

Další svátky vánoční

Pro následující vánoční dny připravujeme většinou kachnu se zelím nebo svíčkovou na smetaně. I tady využijeme mnoho z naší úrody. Jistě kořenovou zeleninu, zavařené brusinky či marmeládu z nich, nakládané zelí (a nejen ze zelí – třeba i z cukety nebo z tuřínu).

Pečená dýně nebo dýňová polévka sypaná bylinkami bude k večeři odpočinkovou záležitostí - po štědrovečerní nakládačce.

Není nd domácí zelí ke kachním prsůmNení nd domácí zelí ke kachním prsům

Návštěvám

Návštěvě nabídneme mimo jiné naše cukroví. Ale také třeba obložené talíře k večernímu pohoštění s vínem či pivem nebo něčím ostřejším. K zpestření proložíme talíře nakládanou paprikou, okurkami, houbami nebo třeba červenou řepou.

Nakládaná i syrová zelenina skvěle doplní obložení talířeNakládaná i syrová zelenina skvěle doplní obložení talíře

A co teprve čatní vyrobené z naší zeleniny a ovoce, nebo dýňová či lichořeřišnicová hořčice, domácí superpálivý kečup anebo jeho sladká varianta pro děti coby dip k něčemu křupavému?!

 

Tak co, už máte naplánováno, v čem vám vaše zahrada při vánočním vaření pomůže? Co dalšího z vaší zahrady servírujete během Vánoc? Inspirujte nás!

 

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Komentáře