Zelenina se kazí rychleji, než ji stihneme spotřebovat? Zpracujme ji.

Zelenina se kazí rychleji, než ji stihneme spotřebovat? Zpracujme ji.Zelenina se kazí rychleji, než ji stihneme spotřebovat? Zpracujme ji.
13. prosinec 2016  Lenka Rutteová   Tipy a rady  1358 zobrazení  689 slov

Chodíte do sklepa nebo komory s myšlenkami: Kolik zase najdu nahnilé mrkve? Kolik petrželových kořenů už bude seschlých natolik, že nepůjdou ani očistit? Kolik cuket už bude zaplesnivělých? Budou dýně ještě pěkné nebo už se na nich začnou tvořit první tečky jako známka jejich kažení? A co patisony, nebudou už vevnitř úplně hnědé a celery jakbysmet?

Jednoduché řešení… i když časově náročnější

Reklama

Nesmutněte a zkuste si zeleninu zavařit. Dušenou.

V syrovém stavu můžete ponechat to, co spotřebujete do konce kalendářního roku nebo do konce ledna, později budete brát zavařené sklenice. Ty navíc nepotřebují speciální skladovací podmínky, můžete je nastrkat i pod postel. A budou vždy rychle k dispozici.

Jak na to?

Zeleninu je nutno očistit, okrájet to, co už se nám na ní nelíbí (seschlé části atd.), nakrájet na kostičky.

Do většího hrnce dáme olej, trochu vody a na to sypeme zeleninové kostičky. Kombinace zavařované zeleniny závisí na vašich preferencích. Můžete vyrobit i více druhů zeleninových směsí. Nebo naházet všechno do jednoho hrnce.

Zeleninu dusíme pod pokličkou tak dlouho, aby všechna prošla varem (a nemohla později ve sklenicích kvasit). Můžeme do směsi pro jistotu přidat i špetku kyseliny sorbové.

Zelninu nejprve podusímeZelninu nejprve podusíme

Dušenou zeleninou naplníme sklenice (nezapomeneme, že neplníme až po okraj, ale cca 4 – 5 centimetrů pod okraj). Do každé sklenice dáme i trochu vydušené šťávy. Pokud šťávu nepoužijeme všechnu, později ze zbytku uděláme polévku.

Zavařujeme na cca 90 stupních přibližně 30 minut. Tím si zajistíme, že se opravdu kazit nebude. Po zavaření a vychladnutí zkontrolujeme, zda víčka dobře drží. Kde máme pochybnosti, tam si dáme nálepku, že je nutno spotřebovat přednostně. Co nechytlo vůbec, dáme do lednice a naplánujeme si zeleninový týden.

Krok navíc

U nás dusíme zeleninu poměrně dlouho a pak ji ještě rozmixujeme.

U nás i rozmixujemeU nás i rozmixujeme

Vypadá to sice přímo příšerně, ale je z toho skvělý základ na krémovou zeleninovou polévku nebo do omáčky pod maso. A vzhledem k tomu, že jeden člen domácnosti je zarytý odmítavec dušené zeleniny, tímto máme zajištěno, že nic nepozná a všechno zbaští (tedy téměř všechno, někdy fintu prokoukne)…

Výsledek nevábný, avšak všestranně využitelný, zejména k maskovacím účelůmVýsledek nevábný, avšak všestranně využitelný, zejména k maskovacím účelům

Využití

Takto přichystaná dušená a zavařená zelenina vydrží i rok. Je rychle k dispozici a hlavně se ve sklepě nezkazí. Použít ji můžeme i do mletého masa třeba k lasagním nebo na masové kuličky, k náplni do palačinek, cuket, zapečených brambor.

Výborně s ní doplníme třeba pórkovou polévku, dokonce i v dršťkové chutná tato zelenina skvěle. Pro rychlou večeři ji stačí dochutit, smíchat s vajíčkem, sýrem a uvařit k ní třeba brambory či zakrojit chleba

Možností je snad nekonečné množství. Jak takto upravenou zeleninu použijete vy? Inspirujte nás!

 

Zdroje fotografií: pixaba.com, archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Komentáře