Černý kořen je skvělým pomocníkem nejen při cukrovce. Jak na jeho pěstování?

Černý kořen je skvělým pomocníkem nejen při cukrovce. Jak na jeho pěstování?Černý kořen je skvělým pomocníkem nejen při cukrovce. Jak na jeho pěstování?
22. duben 2016  Lenka Rutteová   Zelenina  1360 zobrazení  1291 slov

Černý kořen je na našich zahradách mnohdy opomíjen. To je ale škoda. Jde o zeleninu dieteticky významnou, velmi chutnou a můžeme ji mít k dispozici čerstvou opravdu po celý rok. Obohatí téměř každý pokrm, výborně se hodí například k zahušťování omáček – nemá totiž nijak výraznou chuť, proto přijme tu, kterou mu dáme. Jak na jeho pěstování?

Reklama

Stanoviště

Černý kořen vyžaduje slunné stanoviště s hlinitopísčitou zeminou. Čím je půda lehčí, tím kvalitnější kořeny narostou. Pokud je půda příliš jílovitá nebo kamenitá, kořeny se kroutí a slábnou.

Živiny

Plodina tvoří mohutný kořen, proto potřebuje dostatečný přísun živin. Ale pozor, ne čerstvého hnoje. Černý kořen je rostlinou druhé a třetí trati, uvítá však, když před ním byly v záhonu pěstované luštěniny, popřípadě bylo zapraveno zelené hnojení.

Jaký typ zvolit

Černý kořen, v minulosti označován také jako hadí mord španělský, je dvouletou rostlinou pěstovanou právě pro její kořen. Stala se významnou zeleninou zimního období právě proto, že dokáže přezimovat na stanovišti. A nejen to. Její kořeny přes zimu významně rostou, proto se její ponechání v záhonu opravdu vyplatí.

Černý kořenČerný kořen

Rostlina je to poměrně mohutná. Vytváří dlouhé listy podobné jitroceli. Květenství se pro změnu trošku podobá pampeliškám. Při poškození roní kořen bílé mléko stejně jako kořen pampelišky. Jeho gumovost a lepivost po zaschnutí je však mnohem intenzivnější, než je tomu u mléka pampeliškového.

Černý kořen a zdraví

Černý kořen (scorzonera hispanica) je kořenovou zeleninou, která se pěstovala hlavně v dřívějších dobách. Dnes je na zahradách vídán málo. Seženete ho na farmářských trzích, ale obvykle je poměrně drahý. Není se čemu divit, pro zdraví je velice prospěšný.

Černý kořen obsahuje vitamíny C, E, B, A, hořčík, mangan, draslík, vápník, železo, fosfor a další. Najdete v něm velké množstí sacharidů, inulinu, vlákniny a bílkovin. Ve 100 g černého kořene je jen 14 kalorií.

Díky výše uvedenému složení, lehké stravitelnosti a minimu cukrů je skvělý při redukčních dietách a také při cukrovce.

Obnovuje střevní mikroflóru po léčbě antibiotiky nebo po střevních chřipkách. Je prospěšný pro lidi trpící revmatismem, dnou, léčí záněty močového ústrojí a ledvinové kameny.

Černý kořen je neocenitelný v boji s osteoporozou a při zlomeninách. Vyživuje kosti a klouby.

 

Povrch kořene je černý, dužnina je krémově bílá.

Chutí se nejvíce přibližuje chřestu, černý kořen jej však dalece předčí svými výživovými vlastnostmi. To ocení zejména diabetici, neboť obsahuje jen malé množství cukru. Navíc obsahuje i inulin, který tělu s metabolismem cukrů pomáhá. Pro vysoký obsah draslíku se doporučuje pro posílení srdeční činnosti; a pro nemocné dnou má tu přednost, že v něm je jen málo purinů.

U černého kořene na výběr nemáme. Na našem trhu se prodává zatím jen odrůda Libochovický.

Výsev

Výsev černého kořene je poměrně jednoduchý. Semínka jsou totiž velká, proto je můžeme zasít rovnou do požadované vzdálenosti, cca 10 cm od sebe. Sejeme do řádků vzdálených asi 30 cm. Hloubka setí by měla být okolo dvou až tří centimetrů.

Po výsevu řádky mírně přihrneme, přišlápneme a vydatně zalijeme. Ovšem pozor na vyplavení semínek.

Doba výsevu závisí na tom, kdy chceme kořen sklízet. Pro klasickou podzimní a zimní sklizeň (černý kořen moc neuskladňujeme, rychle vysychá, ponecháváme jej v záhoně, případně založený ve skleníku) zasejeme co nejdříve zjara.

Můžeme využít i podzimní setí během listopadu, aby semínka přezimovala v půdě a dobře před klíčením nabobtnala.

Pokud záhon po výsevu přikryjeme netkanou bílou textilií, rostlinu nejen přirychlíme, ale zároveň ochráníme proti nalétávajícím škůdcům.

Jestliže chceme sklízet již během jara a v létě, musíme na to myslet a černý kořen vyset během srpna, nejpozději začátkem září. Rostlinky vzrostou ještě během podzimu, coby mladé bezpečně přezimují a hlavně zapracují na zesílení kořene. Během jara již můžeme sklízet.

Nevýhodou letního setí je skutečnost, že rostlina se dostala do druhého roku svého života a bude chtít hnát do květu. Jakmile k tomu dojde, je nutná urychlená sklizeň. Proto v létě sejeme jen tolik kořene, kolik zvládneme na jaře sklidit.

Péče o černý kořen

Zálivka

Se zálivkou není nutné to nijak přehánět. Délkou kořene si rostlina zajistí vláhu z nižších vrstev půdy. Zaléváme tedy jen z počátku vegetace při zakořeňování a při déletrvajícím suchu.

Jednocení

Pokud jsme vyseli semínka na deset centimetrů od sebe, jednotit nemusíme.

Černý kořen je výborný v kombinaci s bramboryČerný kořen je výborný v kombinaci s brambory

Pletí

Černý kořen vyžaduje pletí a okopávání tak jako ostatní kořenová zelenina. Zkypřením půdy po dešti zbrzdíme odpařování vody z půdy. Tím zajistíme plodině přirozenější vláhu na delší dobu.

Původ černého kořene

Hadí mord španělský odvozuje své jméno z lidového moudra, že když se kořen vloží hadovi do tlamy, had zahyne. Navíc se tradovalo, že při požití má pozitivní účinky proti dýmějovému moru a hadímu kousnutí. Jako běžná zelenina se začal používat až v 16. století. Rostlina pochází z jižní Evropy a Blízkého Východu.

 

Zdroje obrázků: pixabay.com, freeimages.com

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře