Proč a jak pěstovat cukety?

Zdroj: pixabay.comZdroj: pixabay.com
5. leden 2016  Lenka Rutteová   Zelenina  10029 zobrazení  805 slov

Každý, kdo má k dispozici alespoň malý kousek obdělávatelné půdy, jistě již nejednou přemýšlel nad tím, že by si mohl zkusit vypěstovat své vlastní cukety. Pokud se do pěstování cuket chcete pustit, ale ještě jste nenašli odvahu, věřte, že to není nijak složité. Můžete si je vypěstovat buď úplně sami ze semínka, nebo lze koupit již napěstované sazenice, které jen zasadíte do připraveného záhonu.

Co je to vlastně cuketa?

Reklama

Cuketa neboli tykev obecná je jednoletá rostlina z čeledi tykvovité (Cucurbitaceae), rodu tykev, kam patří také např. patison, dýně Hokkaidó. Do stejné čeledi patří i dýně velké, okurky či melouny. Pochází ze střední Ameriky.

Rostlina má keříčkový charakter. Vytváří velkou listovou růžici, z jejího středu narůstá stonek a z něj velké listy, které často bývají žíhané či různě flekaté. Rostliny mají velké žluté květy a jejich plody jsou rozličného tvaru a barvy.

Jaké cukety lze vypěstovat?

V nabídce jsou jak hybridy F1, tak i odrůdy nehybridní, z nichž si můžete nechat dozrát semena a ta následující rok vysít.

Nejčastější jsou cukety podlouhlé a zelené, např. odrůda Ambassador, kterou lze sklízet již po cca 40 dnech vegetace, Black Beauty, která může plodit již po 50 dnech vegetace, Neffertiti s vegetační dobou min. 55 dnů nebo odrůda Jigonal s minimálně 60 dny od výsevu do sklizně.

Často se pěstují cukety podlouhlé žluté, jejichž dužnina je jemnější, máslovější. Zde např. Goldline F1 nebo Sunstripe F1, které mají vegetační dobu nejméně 60 dnů. Podobné jsou i cukety oranžové Goldena s vegetační dobou 55 dnů.

V nabídce najdeme také cukety bílé, např. Bětka F1, kterou lze sklízet již po 50 dnech vegetace. Lze vypěstovat i cukety flekaté, třeba Tapír s vegetační dobou cca 50 dní či nově i cukety kulaté - Tonda di Piacenza, kde sklizeň může nastat již po 45 dnech.

Proč cukety pěstovat?

Protože je to snadné. Úspěch pěstování je v podstatě zajištěn. A využití je, bez nadsázky, na tisíce způsobů. Cuketa nemá vlastní specifickou výraznou chuť, přijme tedy tu, kterou jí dáte vy.

Můžete ji připravit na slano i na sladko, jako samostatný pokrm, dát do masa, do syrových salátů, do moučníků, vytvořit z ní přílohu k jídlu nebo chutný tepelně zpracovaný salát. Cuketu lze konzumovat syrovou, marinovanou nebo tepelně opracovanou. Neexistuje snad kuchařský postup, který by byl pro cuketu nevhodný.

Kdy vyset semínka cuket?

Pokud si chcete cukety předpěstovat doma, je potřeba je vyset již začátkem dubna, abyste po zmrzlých, kdy budete cukety přesazovat na záhon, měli již silné sazenice.

Pokud chcete sít cukety rovnou do záhonu, udělejte to okolo 25. dubna (v teplejších oblastech o pár dní dříve), aby, až rostlinka vykoukne z pod hliněné přikrývky, již nehrozily větší přízemní mrazíky.

Sadbu saďte do záhonu vždy až po zmrzlých, tedy nejdříve v polovině května.

Jaké jsou nároky na půdu?

Cukety tvoří obrovské množství zelené hmoty a docela velké plody, jsou tedy náročné jak na zálivku, tak na živiny. Nejde ale o nic specifického, zvládne to i začátečník – stačí tekutá hnojiva, zkvašené slepičince nebo slepičince položené pod rostlinku při výsadbě. Cukety dobře rostou ve všech typech půdy.

Jaké jsou nároky na pěstování?

V podstatě žádné. Pokud cuketu dobře založíte a pokryjete záhon černou textilií, máte po starostech. Cuketa nepotřebuje žádné specifické zákroky. Vyžaduje jen pravidelnou a vydatnou zálivku, přihnojování. A také pravidelnou sklizeň, aby byla nucena tvořit nové plody.

Boj s chorobami a škůdci je podobný jako u dalších plodin, škodí zejména slimáci, mšice, svilušky, plísně a padlí.

Kdy cukety sklízet?

Cuketa má tu úžasnou vlastnost, že plodí průběžně. Sklizeň začíná u některých odrůd již po čtyřiceti dnech vegetace. Cuketa plodí až do prvních nočních mrazíků. Pokud ji přikryjete bílou textilií a dostatečně zalijete, přežije i první mírné mrazíky.

Pro okamžitou spotřebu sklízejte plody o velikosti 15 až 20 centimetrů. Když přerostou, nic se nedějte, dají se parádně využít i ty velké. Pro uskladnění sklízejte cukety velké a dobře vyzrálé. Budou mít tmavší barvu. A když na ně poťukáte, budou zvonit. Ve sklepě vydrží i několik měsíců.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 2.75 hvězdiček / Hodnoceno: 8x


Komentáře