Rebarbora volá po sklizni: Kdy sklízet rebarboru?

Rebarbora volá po sklizni: Kdy sklízet rebarboru?Rebarbora volá po sklizni: Kdy sklízet rebarboru?
30. květen 2016  Lenka Rutteová   Zelenina  7367 zobrazení  658 slov

Reveň rebarbora je vděčnou a dlouhověkou rostlinou, která nám přináší užitek bez velkých nároků na pěstování. Pokud si ji chceme pořídit, je výhodnější koupit nebo od známých přivézt sazeničky. Množení semínky je na velmi dlouhé lokte. Pokud ji na zahradě už máme, je období od dubna do června časem její sklizně.

Jak sklízet?

Reklama

Rebarboru vždy jen vylamujeme, a to vždy do strany, tedy řapík nakloníme doleva nebo doprava. Řapíky jsou křehké, snadno se vylomí.

Vylomením až u báze rostliny zajistíme, aby nezůstal na rostlině zbytek stonku, který by zahníval a ohrožoval rostlinu napadením virovými či bakteriálními chorobami.

Z řapíků pak odřežeme list a sklizeň je hotová.

Nádherné jarní svěží listy rebarboryNádherné jarní svěží listy rebarbory

Kde uskladnit?

Nejlépe v lednici, v igelitovém sáčku, který na několika místech proděravíme, aby odcházela přebytečná vlhkost. Takto vydrží řapíky i týden, někdy déle.

Pro dlouhodobější uskladnění volíme mrazák nebo zavaření ve formě džemu či kompotu.

Rebarborový koláč je stejně nejlepšíRebarborový koláč je stejně nejlepší

Před samotným zpracováním řapíky oloupeme od tuhé slupky.

Proč sklízet jen do konce června?

Protože v pozdějších měsících v řapících značně stoupá množství kyseliny šťavelové, což pro naše tělo není úplně vhodné. Jak známo, kyselina šťavelová se podílí na vyplavování vápníku z těla.

Rebarborový salát osvěží vždyRebarborový salát osvěží vždy. Ale s kouskem sýra či tvarohu.

Rebarbora i na jaře obsahuje dost kyseliny šťavelové, proto při její úpravě vždy volíme kombinaci s mlékem nebo mléčnými výrobky.

Kolik můžeme sklidit?

Vždy maximálně třetinu stonků. Pokud bychom to přehnali, rostlinu si příliš vysílíme. K dalšímu vysilování dochází při kvetení, takže každý květní stvol okamžitě vyřezáváme.

Květní stvol vystříhneme hned v počátku jeho růstuKvětní stvol vystříhneme hned v počátku jeho růstu

Co dělat po sklizni?

Hnojit, hnojit, hnojit. Poprvé hned po sklizni dusíkatým hnojivem, podruhé koncem července opět dusíkatým hnojivem. Tím nám rostlina zregeneruje a připraví se na podzim a zimu. Do třetice hnojíme na podzim draselným hnojivem určeným pro podzimní hnojení.

Velké množství listové plochy potřebuje vydatně hnojit. Ale až po sklizni.Velké množství listové plochy potřebuje vydatně hnojit. Ale až po sklizni.

 

Zdroje fotografií: pixabay.com

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 4.25 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Komentáře