Sklízíme cibuli a česnek: jak na to?

Sklízíme cibuli a česnek: jak na to?Sklízíme cibuli a česnek: jak na to?
3. srpen 2016  Lenka Rutteová   Zelenina  5025 zobrazení  1279 slov

Během srpna je potřeba sklidit poslední jarní česneky a také cibuli pěstovanou ze semínka. Jaká jsou specifika jejich sklizně a na co si dát pozor?

Kdy je potřeba sklidit česnek?

Reklama

Česnek paličák chce ze země tehdy, když se ponechané květní stvoly začnou napřimovat. Česnek nepaličák začne v době své zralosti naopak polehávat. Když leží více než polovina záhonu, je jasné, že musíme vzít rycí vidle a jít na věc.

Proč česnek vyrýváme?

Protože roste poměrně hluboko, má silný a hluboký kořenový systém a zejména nať nepaličáku tolik na cibulích nedrží, mohlo by se při vytahování stát, že jej přetrhneme, zbytečně poškodíme a zkomplikujeme si tím sušení i pozdější uskladnění. Přetrhnuté cibule pak stejně musíme vyrýt.

Ryjeme vždy opatrně s myšlenkou na to, že rycí vidle jsou mírně zatočené, proto je nutné, abychom úhel vpichu do země nastavili tak, abychom si česnek nepoškodili.

Po vyrytí česnek v rámci možností očistíme od zeminy a dáme do přepravky nebo do kolečka, zkrátka do něčeho, odkud jej pak budeme brát při pletení věnce nebo česnekových copů.

Česneky po vyndání ze země skládáme do předem připravených nádobČesneky po vyndání ze země skládáme do předem připravených nádob

Třídit?

Rovnou vytřídíme česneky poškozené, které spotřebováváme přednostně. A pak si také odložíme několik pěkných hlávek na sadbu – jme-li s naším česnekem spokojení.

Jak sušíme česnek?

Česnek zásadně sušíme pod střechou, nejlépe v průvanu. Alespoň jeden měsíc. Můžeme i déle. Raději jej sušíme déle, než abychom jej nedosušili a pak nám začal plesnivět.

Česnek můžeme svázat nebo splést mnoha různými způsoby. Musíme ale zachovat základní předpoklad sušení, že ke každému česneku musí být zachován volný přístup vzduchu.

Usušené cibule a česnekyUsušené cibule a česneky

Jak uskladníme česnek?

Až je česnek suchý, tak jej z copů či věnců ostříháme. Nepaličák můžeme ukroutit. Zároveň zastříhneme ostrými zahradnickými nůžkami i kořínky.

Česnek uložíme do prodyšných nádob, například do přepravek nebo do tenčích papírových krabic a uskladníme například v dobře větraném špajzu, na verandě, v podstatě kdekoliv, kde není vlhko, příliš velké teplo a kde v zimě nemrzne.

Lze česnek konzervovat?

Česnek dobře snáší mrazení (před mrazením oloupeme), uskladnění v oleji, na soli, můžeme jej mít i namletý se solí. Sušení je také možné. Výborný je česnek ve sladkokyselém nálevu.

Sadbu hned namoříme

Hned po dosušení rozdělíme sadbové hlávky česneku na jednotlivé stroužky, vybereme ty nejpěknější. Sadbu namoříme sulkou, opět usušíme a dobře, v suchu uschováme do podzimního či jarního sázení.

Zbylé stroužky můžeme zamrazit nebo třeba naložit do oleje či na sladkokyselo.

Kdy je nutné sklidit cibuli?

Tehdy, kdy více než polovina záhonu polehne. Den či dva před samotnou sklizní poohýbáme zbytek natí, které ještě neleží – aby zavadly. Budou se nám pak lépe vázat.

Tahle cibule už přímo volá po sklizniTahle cibule už přímo volá po sklizni

Cibule koření mělce, proto ji stačí jen vytáhnout ze země. Žádný nástroj tedy nepotřebujeme. Vytaženou cibuli opět umisťujeme tam, odkud ji budeme brát při následném svazování do copů či kytic.

Cibuli po vyndání ze země odkládáme například do připravených přepravekCibuli po vyndání ze země odkládáme například do připravených přepravek

Třídit?

Samozřejmě, že ano. Musíme vytřídit cibule poškozené, které zpracujeme přednostně, nejlépe již při letním zavařování. Pokud je poškozených cibulí příliš mnoho nebo nám porost napadla hniloba, můžeme cibule oloupat, nakrájet na kolečka a usušit v sušičce.

První část sklizně z prvního záhonuPrvní část sklizně z prvního záhonu

Jak sušíme cibuli?

V podstatě stejně jako česnek. Tedy na průvanu, ale pod střechou. A také alespoň měsíc, aby svrchní slupky dokonale zaschly.

První dvě pověšené kyticePrvní tři pověšené kytice

Jak uskladníme cibuli?

Také stejně jako česnek, tedy do prodyšných nádob, například do přepravek nebo do tenčích papírových krabic a dáme například do dobře větraného špajzu, na verandu, v podstatě kamkoliv, kde není vlhko, příliš velké teplo a kde v zimě nemrzne.

Lze cibuli konzervovat?

I cibuli můžeme usušit, zelené části zamrazit. Dobře se využije nakrájená cibule podušená na tuku a potom zamrazená. Ušetříme si mnoho času při dalším vaření, cibulka pod maso bude hned. Cibule ve sladkokyselém nálevu je přímo vynikající.

Zdroje fotografií: archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře