Ve skleníku či na balkoně můžeme sklízet ještě po mnoho týdnů!

Ve skleníku či na balkoně můžeme sklízet ještě po mnoho týdnů!Ve skleníku či na balkoně můžeme sklízet ještě po mnoho týdnů!
15. říjen 2016  Lenka Rutteová   Zelenina  1200 zobrazení  810 slov

Už se nám sice výrazně ochladilo, ale stále ještě můžeme vysévat či sázet novou zeleninu. Zejména pokud máme na zahradě skleník nebo když máme balkon orientovaný alespoň trošku k jihu. Které zeleniny se to týká?

Každé, která snese krátký den a výrazné střídání teplot mezi dnem a nocí.

Reklama

Na balkoně…

…nám naroste zejména zelenina listová. Tedy špenáty, saláty, asijská listová zelenina. Při teplejším podzimu ještě i hrášek (při velkém ochlazení jej dopěstujeme doma) nebo lahůdková cibulka. A samozřejmě nehynoucí ředkvičky, které snesou snad vše, kromě větších mrazů.

Ač se to nezdá, hrášku stačí truhlík a dobrá poloha za oknem či na balkoněAč se to nezdá, hrášku stačí truhlík a dobrá poloha za oknem či na balkoně

Nic nepokazíme, když budeme nádoby, ve kterých pěstujeme, na noc překrývat folií, textilií či jinou ochrannou vrstvou, která zvýší teplotu v okolí rostlin. Na balkoně využíváme toho, že zdi domů uvolňují teplo, které přes den naakumulovaly. A také tu máme alespoň trošku závětří.

V pařeništi…

… panují mírně specifické podmínky, protože přes noc v něm příliš vysokou teplotu neudržíme. Proto se hodí spíše pro předpěstování sadby, kterou pak frkneme do skleníku.

Pro saláty, špenáty, asijskou listovou zeleninu, lahůdkovou cibulku a ředkvičky poslouží zjara a na podzim výborně.

Mizuna také naroste všudeMizuna také naroste všude

Ve skleníku máme více možností

Skleník je přece jen všestrannější. Dokáže přes den vytvořit vyšší teplotu a v noci ji můžeme pomáhat udržovat zapálením svíček nebo tím, že vevnitř necháme nádoby s vodou, které jsme tam umístili ráno. Voda v nich se ve skleníku během dne ohřála, během noci bude topit. Další ráno s ní zalijeme a pak doplníme čerstvou.

První pravé lístky rukolyPrvní pravé lístky rukoly

Pokud máme skleník vytápěný, absolutně není co řešit.

Takže co v něm můžeme ještě teď vypěstovat?

Jsou to třeba ředkvičky, lahůdková cibulka, hlávkové saláty, štěrbák, kedlubny, květáky, zelí, špenát, polníček, šťovík, roketa, mizuna, mibuna a další asijskou listovou zeleninu.

Všude je plevel setsakramentsky rychlýVšude je plevel setsakramentsky rychlý. Poznáte, které saláty přisadila dcera?

Škůdci vždy a všude

Nespoléháme na to, že škůdci jdou již teď zimovat. Ve skleníku, v pařeništích i na balkonech jsou i v chladnějších dnech nemile čilí!

Nemáme zahrdadu, skleník, pařeniště a na balkoně není místo?

Nezoufejne. I v truhlících za oknem toho dokáže vyrůst hodně! Spousta druhů asijské listové zeleniny, hrášek, řeřicha, lichořeřišnice, cibulka, některé saláty a také spousta bylinek.

Listová zelenina vezme za vděk i truhlíkemListová zelenina vezme za vděk i truhlíkem

Pokud si nechceme zaneřádit byt truhlíky se zeminou, můžeme nechat semínka některé zeleniny pouze naklíčit. K tomu stačí miska, vata a voda. Můžeme si také vypěstovat natě kořenových zelenin, včetně řapíkatého celeru.

 

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře