Příprava sklepa na dlouhodobé uskladnění úrody

Příprava sklepa na dlouhodobé uskladnění úrodyPříprava sklepa na dlouhodobé uskladnění úrody
12. září 2016  Lenka Rutteová   Tipy a rady  2367 zobrazení  2034 slov

Na první pohled to tak vypadat nemusí, ale faktem zůstává, že výdrž naší úrody dost ovlivní nejen kvalita sklepa, který máme k dispozici, ale také jeho čistota. A než začneme sklep plnit našimi zemědělskými výdobytky, musíme si jej dobře přichystat.

Sklepy

Reklama

Samotné uskladnění úrody je jedna věc a má svá pravidla. Místo, kam úrodu uskladníme, je věc druhá. Ideální sklep je vyhloubený do svahu. Ovšem kolik z nás má takové štěstí, že má ve svém okolí svah, ve kterém může být sklep…

Další možností je sklep vyhloubený v zemi, pod domem, chatou nebo pod technickým stavením. Tahle možnost je využívána snad nejčastěji a je také docela úspěšná.

Údržba sklepa je nutná

Každopádně, ať máme sklep kdekoliv, musíme se o něj pravidelně starat. Největší péči potřebuje během léta nebo začátkem podzimu - před tím, než do něj začneme uskladňovat novou úrodu. Proč?

Cukety si ve sklepě pobudou jen pár týdnůCukety si ve sklepě pobudou jen pár týdnů, než je zpracujeme na naše oblíbené cuketové zelí. Znáte jej? Mrkněte na http://www.jakpestovat.cz/tipy-a-rady/7-tipu-jak-konzervovat-a-zpracovavat-cukety.html

Protože ve sklepě se během sezony nashromáždilo množství nečistot v podobě kousků loňské zeleniny a ovoce, trusu slimáků a dalších zvířátek, zeminy, prachu, bramborových klíčků. Ale i mikročástice, které udělají více škody, než užitku – například spory plísní, která se nám usadila na bramborách či jablkách a které jsme si včas nevšimli (protože to prostě není v lidských silách).

Jak postupujeme?

Vyprázdníme sklep

Začneme tím, že ze sklepa vynosíme ven všechno, co vynést lze. Tedy nádoby na uskladnění, části regálů, pokud je možné je vynést, všechny zbytky z minulé úrody. Také případné uskladněné nádoby, hadice, postřikovače, prostě všechno ven.

Zbytky loňské úrody

Zbytky z minulé úrody dospotřebujeme - například zimní jablka, některá z nich vydrží opravdu až do léta. Nebo je vyneseme na kompost.

Loňské brambory, pokud je dáváme například slepicím, můžeme i nadále uskladnit. Ale vrátíme je až do čistého sklepa. Ze všeho nejdříve je venku vysypeme, řádně přebereme, odstraníme brambory nahnilé, zdravým bramborám odstraníme klíčky.

 

Letošní rané brambory máme luxusní. Před sířením ven.Letošní rané brambory máme luxusní. Při úklidu sklepa musejí na jeden den ven, nejlépe do temna.

Řádně vymyjeme nádoby, ve kterých je skladujeme. Brambory zatím uložíme do provizorních nádob. Ty, ve kterých budeme brambory i nadále skladovat, dáme později do sklepa a vysíříme se vším ostatním.

Všechno umyjeme

Všechno, co lze umýt, umyjeme. Tedy regály, nádoby na uskladnění, postřikovače. I hadice rozmotáme a očistíme, pokud třeba ležely na zemi a jsou zanesené zeminou nebo jinými nečistotami. Nebojíme se použít kartáč, rejžák či cokoliv, co nám práci usnadní a zefektivní. Vysokotlaký čistič také není k zahození...

Sklep vymeteme

Celý sklep poctivě vymeteme. A nejen podlahy. Vezmeme to i se stěnami a stropy, na kterých bývají kvanta pavučin a v nich mnoho prachu, listí a dalších organických nečistot.

Vše, co jsme nametli, naložíme do nádoby a vyneseme, můžeme na kompost (pokud vybereme neorganické kousky, s těmi do kontejneru či popelnice, samozřejmě).

Vymeteme i žlábky na odtok přemytečné vody. Nájemníky odneseme ven.Vymeteme i žlábky na odtok přebytečné vody. Nájemníky vyneseme ven.

Nezvaní nájemníci

Pečlivě sledujeme, zda nemáme ve sklepě nezvané hosty. My letos měli dva skokany, jednu ještěrku a čtyři slimáky.

Zvířátka odneseme ven, dost daleko od sklepa – budeme jej sířit, tak ať se nestihnou nastěhovat zpět dřív, než vysíříme. Slimáky odneseme na kompost, samozřejmě ne živé.

Pokud zvládneme vynést i pavouky (u nás pro ně máme slabost), tak je také odneseme, síření by je totiž zabilo.

Jednou za čas vybílíme

Není to potřeba každý rok, v některých sklepích dokonce vůbec. Ale většina sklepů to uvítá. Co?  Bílení vápnem. Vápno desinfikuje a také natahuje vlhkost, což se nám bude hodit zejména na podzim, kdy bude sklep plný vlhkosti od čerstvě uložené zeleniny a vlivem změny počasí.

Namícháme si vápno (stejné, kterým v zimě bílíme stromy) a vybílíme stěny sklepa. Kde to lze, tam i stropy.

 

Řádně očistíme i schodiště, pavučin tam bývají kvanta.Řádně očistíme i schodiště, pavučin tam bývají kvanta. Vápno na stěnách desinfikuje a bude absorbovat část vlhkosti

Zpátky do sklepa

Až sklep vyschne a až oschne i to, co jsme venku myli, nanosíme všechny věci zpět. Tedy nádoby na uskladnění, regály a věci, které celoročně skladujeme ve sklepě.

Nanosíme dovnitř všechny nádoby na uskladnění, i ty, které ve sklepě předtím nebyly, abychom je také vysířili.

Sklep slouží i pro uchování věcí, které nesmějí zmrznout. Při síření je ponechámSklep slouží i pro uchování věcí, které nesmějí zmrznout. Při síření je ponechám

Nevracíme žádné ovoce ani zeleninu, na dobu síření je necháme uskladněny jinde.

Ucpeme všechny větrací otvory

Budeme sklep sířit. Abychom dosáhli maximálního efektu, sklep co nejvíce ucpeme. Například starým oblečením, hadry, netkanou textilií, pytli, prostě čímkoliv.

Samotné síření

Pro síření si přichystáme něco, na co zavěsíme sirné knoty tak, abychom nic nepodpálili a ani nepoškodili vznikajícím teplem. Popřípadě něco, do čeho sirné knoty rozložíme.

Sirné knoty mají otvory pro zavěšení, nejlépe na drátek.Sirné knoty mají otvory pro zavěšení, nejlépe na drátek.

Sirné knoty navlékneme nejlépe na drát – z jedné strany má každý sirný knot vyraženou dírku, kterou lze drát pohodlně provléknout.

Pečlivě si přečteme, kolik knotů je potřeba na vysíření našeho sklepa – bývá to poměrně hodně. Třeba i 60 kusů, nejlépe rozmístěných na více místech.

Sirné knoty zavěsíme nebo rozložíme do žáruvzdorné nádoby (například keramický květník) a přichystáme si na podpálení něco, co zažíná spolehlivě a rychle. Nebude čas na škrtání nespolehlivým zapalovačem či vlhkými sirkami.

Začneme knoty zapalovat. Nejdříve skupinku těch od vchodu nejvzdálenějších. A posouváme se směrem k východu ze sklepa. Postupujeme co nejrychleji, plyn se šíří poměrně rychle a vdechnout jej není nic příjemného.

Sklep zavřeme a necháme alespoň 24 hodin neprodyšně uzavřený.

Po síření

Následující den odstraníme ucpávky z otvorů, sklep otevřeme, vyneseme zbytky ze sirných knotů. A sklep máme připraven pro uskladnění nové úrody.

Nádoby na uskladnění můžeme uchovávat ve sklepě. Před sířením musejí cukety venNádoby na uskladnění můžeme uchovávat ve sklepě. Máme vysířeno a cukety jsou zpět.

Loňské brambory přesypeme do vysířených nádob a uložíme ve sklepě.

Takto vyčištěný sklep podrží ovoce a zeleninu v dobrém stavu mnohem déle, než sklep neudržovaný, špinavý a plný choroboplodných zárodků.

Větrat, větrat, větrat

Pamatujeme na základní zásadu podzimního skladování ve sklepě: větrat, větrat, větrat. Zejména v chladných podzimních dnech a nocích. Čím dříve sklep ochladíme a zredukujeme v něm vlhkost, tím lépe pro naši úrodu.

Červená řepa zatím drží místo řepě krmné. Ale brzy ji zpracujeme a místo se uvolČervená řepa zatím drží místo řepě krmné. Ale brzy ji zpracujeme a místo se uvolní.

A nezapomínejme, že ne všechny zelenina je vhodná ke skladování ve sklepě. Například dýni hokkaido sklep nesvědčí ani trošku, byť by byl sebečistější.

 

Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře