Ja-hodování
8. červen 2017 Lenka Rutteová Tipy a rady 9945 zobrazení 1391 slovJahodové hodování, to je to nejlepší na měsíci červnu (tedy pokud nebereme v úvahu skutečnost, že jde o poslední měsíc školního roku, který je plný očekávání letních prázdninových dětských, ale i puberťáckých dobrodružství).
Co lze v kuchyni vykouzlit z jahod? Jak si je uchovat co nejdéle, abychom se nemuseli spokojit jen se sladkou a voňavou letní vzpomínkou?. Jahody jsou úžasným ovocem, které je vhodné samozřejmě pro přípravu sladkých pokrmů, osvěžujících ovocno-zeleninových salátů. Ale dají se využít i k přípravě slaných jídel – jejich chuť je totiž natolik dokonalá, že ani v kombinaci třeba se sýrem nikoho neurazí.
Syrové jahody
Nejlepší jsou z keříčku přímo do pusy, co si budeme povídat. A když je máme podložené slámou, ani nám u toho nekřoupe písek mezi zuby. Ale všechny je v záhoně většinou sníst nestihneme, a tak je nějak zpracováváme i v kuchyni.
Syrové jahody nejlépe využijeme do různých tvarohů, ovocných tiramisu, zákusků, ale i salátů. Zkuste ještě třeba sendviče – budete překvapeni, jak jsou zajímavé, a přitom vynikající!
Sendviče s grilovanou zeleninou, šunkou a jahodami
Na přípravu těchto sendvičů si přichystejte zeleninu, kterou rádi grilujete. Třeba papriku, cuketu, lilek, cibuli. A k tomu samozřejmě toustový chleba, jahody, omáčku k sendvičům a sůl a pepř. Na přiostření ještě i trochu rukoly.
Zeleninu osolte, opepřete a ogrilujte na domácím grilu nebo na pánvi. Jahody nakrájejte na plátky. Na sucho opečte toustový chléb a na jeho plátky naneste omáčku, rukolu, zeleninu, jahody a další plátek toustového chleba. Budete překvapení.
Tyto tousty jsou dobré i bez grilované zeleniny, pouze s rukolou a jahodami, případně ještě s plísňovým sýrem.
Zkusili jste obložené talíře či mísy přizdobit jahodami?
Jahodové omáčky
Jahody jsou vynikajícím doplňkem ke všem druhům knedlíků, noků, těstovin či kaší. Jahody můžeme do knedlíkového těsta zabalit. Ale můžeme zvolit i rychlejší cestu – uvařit knedlíky bez náplně a přelít je jahodovou omáčkou. Jak na ni? Zcela jednoduše:
Jahody rozmačkáme a dáme je vařit do hrnce. Přidáme cukr. Kdo není spokojen s přirozenou chutí tepelně upravených jahod, přidá i citronovou šťávu. Vaříme tak dlouho, dokud se šťáva nezredukuje a omáčka přirozeně nezahustí.
Zkuste však tuto omáčku i ke slaným jídlům. Ke svíčkové nemusí být vždy jen brusinky. Zapečené těstoviny se zeleninou a sýrem můžeme také osvěžit jahodovou omáčkou, nejlépe vařenou bez cukru (tzv. jahodovým přelivem). Vylepšíme jej třeba růžovým vínem, solí a kardamomem.
Masa na jahodách
Nevěříte? Zkuste to!
Vepřová panenka na jahodách
Nejprve si přichystejte jahody tak, že je překrojíte, pokapete octem a zasypete cukrem. Odložte je do chladničky. Pak zprudka orestujte osolenou a opepřenou vepřovou panenku a cca 10 ji pak ještě zvolna dopékejte. Pak maso vyjměte. Do výpeku z panenky dejte vývar a jahody, povařte cca 2 minuty, dochuťte balsamicovým octem. Podávejte maso, zeleninový salát, to vše přelité omáčkou. Možno přidat pečivo.
Jak jahody uchovat?
Možností je spousta. Jahody snesou mražení i zavařování, dokonce i sušení.
Mrazení
Pokud chcete jahody uchovat v mrazáku hezké, tedy v původním tvaru, abyste je pak mohli použít třeba do salátu či moučníku, nejdříve je zamrazte rozložené na tácku. Až budou jahody zmrzlé, pak teprve je sesypte do mrazící nádoby, ve které je budete uchovávat.
Lze předem připravit jahodové omáčky nebo směsi jahod se smetanou pro pozdější použití. Stačí uvařenou omáčku naporcovat a zamrazit. Jahody můžeme rozmačkat či namixovat s cukrem a smetanou či jogurtem a připravit z nich lahodné zmrzlinové krémy. Ty budou výborné nejen ve zmrzlé podobě, ale třeba i při pokojové teplotě, pokud zrovna budete v zimě mít krkubol a zmrzlina je to poslední, co by vás lákalo.
Zavařování
Jahody můžeme zavařit ve formě džemu i marmelády, kompotů. Také hotová jahodová omáčka připravená na knedlíky může být ve spíži stále po ruce. U jahod musíme vždy myslet na to, že jsou velmi náchylné k plísním, takže každé zavařování musí probíhat poctivě. A při přípravě marmelád raději sáhneme po konzervačním prostředku, než abychom riskovali, že všechny sklenice najdeme za pár měsíců se zeleným a bílým porostem.
Sušení
Sušení jahod je trošku náročnější, ale pokud máte dobrou sušičku, zvládnete i to. Umyjte je a nakrájejte na cca 8 mm silné plátky. A pamatujte, že správně usušené jahody jsou tuhé, ale lepkavé.
Další tipy
Kdo má rád alkoholické koktejly, může si jahody naložit do destilátu a postupně je do koktejlů používat. Jahody můžeme smíchat s vínem a zamrazit porce vždy s jednou jahodou s trochou vína či sektu. Bude sloužit k ochlazení vín a také jejich ochucení.
Polévky z jahod také nemusejí být pouze červnovým pokrmem. Základ na jahodovou polévku (namixované jahody s cukrem a trochou smetany) naplníme do salámového střeva, uložíme v mrazáku a pak postupně odkrajujeme. Díky smetaně bude krájení poměrně snadné.
Tak co, už si jdete nasbírat další várku jahod?
Zdroje fotografií: pixabay.com
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.