Mega redukce mangoldu

Mega redukce mangolduMega redukce mangoldu
18. červenec 2017  Lenka Rutteová   Tipy a rady  8854 zobrazení  798 slov

Pěstujete mangold poprvé, narostlo ho moc a bojíte se, že ho nebudete mít kde uskladnit? Tak se bát přestaňte, protože ten objem, co vidíte na záhoně, zredukujete na výsledných několik málo procent. Připravili jsme pro vás jednu malou ukázku.

Mangold je oproti špenátu jednodušší na pěstování

Reklama

Je to vlastně druh řepy, takže na podmínky je absolutně nenáročný. Naroste i za sucha, na kyselých i zásaditých záhonech, v půdách lehkých i těžkých a promáčených. Jednu zimu přezimuje, takže na jaře pak máte další úrodu neskutečně brzy. Hlavně dříve, než dorazí mšice.

A přestože jde o řepu, lze ho přesazovat. Sazenice mohou jít na záhon už v dubnu, protože je mrazuvzdorný. Pokud ale přemrzne, hned první rok bude chtít kvést. Ale do květu jde jen velmi pomalu, takže vám, na rozdíl od špenátu, neuteče. Ovšem ani kvetením o něj nepřijdete. I na květním stvolu rostou lístky, které jsou dobře skliditelné.

Listy umějí být opravdu obrovskéListy umějí být opravdu obrovské

Sklízíme velké „lopouchy“

Mangold, v našem případě odrůda Gator, má tu výhodu, že narostou opravdu velké listy. A jen minimální řapíky. Pěstují se i řapíkaté mangoldy, kde se preferují právě silné a šťavnaté řapíky, ale naše ukázka je z toho listového, který pak používáme podobně jako špenát.

Na začátku je plný koš

Začínáme s plným košem omytých listů. Pro představu jsou rozměry koše 48x39 cm, výška je 20 cm.

Začínáme velkým košemZačínáme velkým košem

Listy přeložíme a řapíky vyřízneme

Po vykrájení řapíků uvedeným postupem (řapíky by ve výsledku zanechaly nepříjemná dlouhá a tuhá vlákna) máme větší mísu mangoldových listů. Po vykrájení zbyde větší mísa s listy.

Listy přeložíme a řapíky vykrájímeListy přeložíme a řapíky vykrájíme
Po vykrájení máme připravené listy ke spařeníPo vykrájení máme připravené listy ke spaření

Výsledné listy spaříme ve vroucí vodě

Spařit stačí jen na cca půl až 1 minutu, opravdu více není potřeba. Hmota se opět výrazně zredukuje.

Spařujeme cca 1 minutu, někdy ani to neSpařujeme cca 1 minutu, někdy ani to ne
Spařené listy leží těsně na sobě, už teď je vidět ohromný úbytek objemuSpařené listy leží těsně na sobě, už teď je vidět ohromný úbytek objemu

Tentokrát přijde na řadu i mixování

Některé várky sklizně mixuji na klasický špenát, jiné jen krájím. V případě mixování je redukce objemu dovedena do dokonalosti. No, řekněte sami, tipli byste si, že na začátku toho byl poměrně velký a plný koš?

A konečný rozmixovaný výsledek...A konečný rozmixovaný výsledek...

 

 

Zdroje fotografií: archiv autorky

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Lenka Rutteová

Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.



Hodnocení

3.25 hvězdiček / Hodnoceno: 12x


Komentáře