Krok za krokem: rajče, paprika a cuketa jako základ pod maso
29. srpen 2017 Lenka Rutteová Tipy a rady 28521 zobrazení 1081 slovRádi připravujete maso na tzv. srbský způsob, tedy tak, že k němu přidáváte rajče a papriku, případně i cuketu? Někdy se k tomu ale neodhodláte, protože zejména příprava rajčat zabere mnoho času? Nechce se vám pokaždé patlat s loupáním rajčat dlabáním cukety? Tak si připravte tento zeleninový základ do zásoby. Ve sklenicích vydrží po zavaření i rok!
Krok první: co si připravit
Než začnete, je nutné si obstarat rajčata, papriky, případně i cukety (kupodivu…). Také olej, trošinku soli, velký hrnec a zavařovací skleničky podle toho, do jakých chcete plnit. Pro větší rodinu se vyplatí sedmičkové, pro menší vaření stačí ty o objemu něco přes 400 ml. Můžete použít i šroubovací sklenice, jen zkontrolujte, zda víčka už neprokvétají.
Krok druhý: Začneme paprikou
Připravujeme více druhů zeleniny, proto je nutné začít tou, která potřebuje ke změknutí nejvíce času. A to je paprika. Takže ji omyjeme, vyndáme jádřince a semínka a nakrájíme na drobnější proužky. Když použijeme různobarevné papriky, budeme i výsledný produkt mít barevnější.
Do velkého hrnce, ve kterém budeme chvilku převařovat celý zeleninový základ, dáme nejdříve olej. Dáme jej tolik, abychom překryli celé dno, ale jen v tenké vrstvě. Na olej dáme papriku a začneme ji dusit.
Krok třetí: následuje cuketa
Hned po paprice se pustíme do cukety. Tu oloupeme (anebo taky ne), vydlabeme a nakrájíme na proužky anebo menší kostičky. Přidáme k paprice a také dusíme.
Krok čtvrtý: pustíme se do rajčat
Z rajčat musíme odstranit lůžka (prdelky) a také slupky. Nejlépe několikavteřinovým převařením v kastrůlku. Zejména tornádům stačí opravdu málo, jen několik okamžiků vřelé vody. Pak rajčata z vody vyndáme, oloupeme, vyndáme lůžka a nakrájíme je, můžeme i na větší kousky. Nakonec je přidáme do hrnce k paprikám a cuketám, převaříme asi deset až patnáct minut. Na závěr dáme cirka lžičku soli na 10 litrů produktu.
Krok pátý: naplníme do sklenic a zavíčkujeme
Sklenice jsme si před plnění samozřejmě připravili – to znamená, že jsou vymyté, víčka jsou vyvařená, nejlépe ve vodě s kapkou saponátu. Do skleniček plníme asi 4 centimetry pod okraj, aby víčka mohla dobře „chytnout“ a také aby nám obsah ze skleniček během zavařování neutíkal. Nakonec zašroubujeme anebo zavíčkujeme.
Krok šestý: zavaříme
Naplněné skleničky zavařujeme na 85 stupních po dobu cca 25 minut. Pak ze zavařovacího hrnce vyndáme a necháme volně vychladnout. Následující den zkontrolujeme, jak se víčka „chytla“ (jsou prohnutá dovnitř sklenice a při poťukání nehtem vydávají vysoký zvuk). Skleničky, co nedrží (při poklepu víčka duní a ani nejsou vtažená dovnitř), dáme do lednice. Vydrží tu nejméně tři týdny.
Do základu lze přidat i jakoukoliv další zeleninu, kterou máte rádi. Například fazolky i zelí jsou tu celkem osvědčené. Fantazii se meze nekladou. Použití tohoto zeleninového základu nemusí být jen pod maso. Je výborný i samotný, pouze ohřátý. Vynikající je dodělaný na lečo anebo smíchaný třeba s fazolemi. Když k němu uděláte třeba celozrnná kolínka, rýži nebo třeba bulgur, jáhly, pohanku či quinou, budete mít super rychlý a také zdravý oběd.
Jestli vaše děti rády baští špagety či kolínka s omáčkou, namixujte obsah sklenice, vzniklou šťávu zahustěte mouku či škrobem, podle chuti přidejte mleté maso připravené na cibulce a dochuťte solí, cukrem, bobkovým listem a skořicí. Anebo nedávejte skořici a bobkový list, ale bylinky na pizzu - oregano, bazalku a tymián, podle typu masa třeba i rozmarýn (ke králíkovi či skopovému). Uvidíte, že výsledek bude, zdravý, neodolatelný - a hlavně rychle hotový!
Odteď bude vaření zase o kousek jednodušší a vaši zahradu si naplno užijete i v zimě a na jaře!
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.
Hodnocení
2.93 hvězdiček / Hodnoceno: 41x