10 důvodů, proč pěstovat ředkve
19. červen 2017 Lenka Rutteová Zelenina 11813 zobrazení 1178 slovŘedkve jsou zeleninou v českých kotlinách dost zanedbávanou. Většina z nás si na jaře vyseje ředkvičky, na podzim možná také, a tím pro ně pěstování této skupiny zeleniny skončilo. O ředkve, které nám nabízejí mnohem širší škálu barev i chutí a tvarů, většinou ani nezavadíme. A je to škoda, protože ředkve se dokáží za péči náležitě odměnit.
Tradice pěstování ředkve pochází z Číny, Japonska, i starověkého Egypta, tam všude věděli o výhodách této zeleniny a důvodech k jejímu pěstování. Které to jsou? Například:
1. Ředkve jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů
Z minerálních látek obsahuje železo, draslík, sodík, hořčík a vápník, dále obsahuje vitamín C, nebo například silice. Nejlépe je konzumovat ředkve v syrovém stavu, tehdy dodají tělu nejvíce užitečných látek.
2. Ředkve nabízejí rozličné tvary, velikosti i barvy
Odrůd ředkve je poměrně mnoho, nejrozšířenější jsou odrůdy bílé, které jsou většinou podlouhlé. Mezi ředkvemi však najdeme zástupce jantarové, červené, odrůdy s černou slupkou nebo dokonce s různými tóny oranžových a červených barev. Na talířích nám to bude hrát všemi barvami.
Ředkve jsou podlouhlé i kulaté, některé jsou poměrně velké, i 40 cm. Ty kulaté mohou mít průměr až 15 cm. Tomu samozřejmě přizpůsobíme spony v záhonech.
3. Ředkve nabízejí hlavně různé chutě, respektive stupně pálivosti
Ředkve jsou kouzelné v tom, že nám nabídnou širokou škálu pálivosti. Od velmi pálivých černých ředkví až po jemně šimrající bílé ředkve určené svou lahodnou chutí pro mlsné jazýčky.
4. Ředkve rostou poměrně rychle
Růst ředkví trvá okolo 60 dní ů odrůd raných, 90 dní u odrůd poloraných a cca 120 dní u odrůd pozdních. Na jaře a na podzim vyséváme odrůdy rané. Ty jarní, například rampouch, rostou i tehdy, kdy v noci ještě vládnou mrazíky.
5. Pěstování ředkví je jednoduché
Ředkve nevyžadují nijak speciální péči. Když se vysejeme brzy zjara, kdy je půdní vlhkost ještě vysoká, a hned záhon překryjeme textilií, nemusíme zpočátku ani zalévat. Jen ze začátku jednou vyplejeme záhon a vyjednotíme na požadovanou vzdálenost. Poté ředkev vytvoří porost z listů, pod který se světlo téměř nedostane, a tak ani nedovolí plevelům růst. My pak jen občas zalijeme a máme vystaráno. Textilii můžeme ponechat na záhoně po celou dobu pěstování.
6. Ředkve dobře snášejí skladování, mrazení i konzervaci
Například černé ředkve jsou přímo určeny k několikaměsíčnímu skladování ve sklepech, ostatní ředkve vydrží poměrně dlouho v lednici. Můžeme si je zamrazit ale i naložit nebo zavařit, například nastrouhané a zalité nálevem na okurky. Tím vyrobíme vynikající přílohový salát nebo základ pro jiné saláty či pomazánky.
7. Ředkve narostou téměř kdykoliv
Ředkve můžeme sít od zimy (řekněme od února) do skleníků, od března na záhony. A rostou, i když mrzne. Ve skleníku rostou i koncem zimy jako zběsilé, to stejné platí o konci podzimu. Velmi dlouho můžeme mít tuto zeleninu čerstvou ze záhonu nebo přinesenou ze sklepa.
Ředkve si můžeme do skleníku či pařníku také založit.
8. Od nás ředkve vyžadují jen zálivku a bílou textilii
Proč zálivku? Aby rovnoměrně rostly a nedřevnatěly, aby byly křehké a měly přesně takovou chuť, jakou očekáváme.
Proč bílou textilii? Aby byly chráněny před škůdci, kteří jednak konzumují listy a jednak provrtávají celý kořen, který je pak pro nás nepoživatelný. Jednak nevypadá hezky a jednak rostlina proti škůdci vylučuje obranné látky, které našemu tělu zrovna neprospívají. A jednak proto, abychom jim zlepšili okolní mikroklima, zejména v chladnějším nebo i sušším období.
9. Ředkve dokonce dobře klíčí i za oknem na vatě či v nakličovací misce
V neposlední řadě můžeme ředkve nakličovat doma a konzumovat mladé výhonky - v případě pěstování v nakličovacích miskách i s kořínky, což nám dodá mimo jiné spousty enzymů, které tělu v zimě běžně chybí.
10.Kdo rád vaří orientální kuchyni, bez ředkve se neobejde
Tohle není nutno komentovat – kdo si chce uvařit dobrou asijskou mňamku, většinou se mu bude nějaká ta ředkev ze záhonu hodit. A co si budeme povídat, není nad čerstvou a domácí.
Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
Budeme také rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentáři :) Děkujeme :)
Reklama
Autor: Lenka Rutteová
Autorka žije ve Východních Čechách. Studovala v Pardubicích a v Ostravě. Nyní se stará o dvě malé děti a velkou zahradu, která je také jejím koníčkem. Zahrada ji provází již od dětství, s výjimkou studentských let žila vždy na vesnici.
Hodnocení
3.06 hvězdiček / Hodnoceno: 16x